Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 17:36

Καμπανάκι ΔΝΤ: Ο εμπορικός πόλεμος θα κοστίσει θέσεις εργασίας σε μεταποίηση και γεωργία

Toν κώδωνα του κινδύνου για σημαντική συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε ΗΠΑ και Κίνα στην περίπτωση κλιμάκωσης του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου έκρουσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας και για το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας. Σημαντικό θα είναι και το πλήγμα που θα δεχθεί ο αγροτικός τομέας των ΗΠΑ, διαπιστώνει το ΔΝΤ, σε ειδικό κεφάλαιο της εαρινής έκθεσης για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές(World Economic Outlook).

Toν κώδωνα του κινδύνου για σημαντική συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε ΗΠΑ και Κίνα στην περίπτωση κλιμάκωσης του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου έκρουσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας και για το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας. Σημαντικό θα είναι και το πλήγμα που θα δεχθεί ο αγροτικός τομέας των ΗΠΑ, διαπιστώνει το ΔΝΤ, σε ειδικό κεφάλαιο της εαρινής έκθεσης για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές(World Economic Outlook).

ΗΠΑ και Κίνα θα βιώσουν «τεράστιες» απώλειες μεταποιητικής δραστηριότητας, η οποία θα μεταφερθεί προς το Μεξικό, Καναδά και Ανατολική Ασία εάν οι δασμοί αυξηθούν στο 25% σε όλα τα αγαθά που διακινούνται μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
Αυτό θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων, με τον εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ να προκαλεί από τα μέσα του 2018 έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισ. δολαρίων και δασμούς 10% σε αγαθά ύψους 200 δισ. δολαρίων. Η Κίνα έχει απαντήσει με δασμούς σε αμερικανικά αγαθά, μεταξύ των οποίων αγροτικά προϊόντα.
Η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστεί ο μεταποιητικός κλάδος και ο κλάδος ηλεκτρονικών ειδών της Κίνας, ενώ στις ΗΠΑ ο αγροτικός τομέας θα συρρικνωθεί σημαντικά εάν κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος. Το Ταμείο προβλέπει ένα σενάριο με απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, περίπου το 1% του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον αγροτικό τομέα και κλάδο εξοπλισμού μεταφορών των ΗΠA, καθώς και το 5% των εργαζομένων στην κινεζική μεταποίηση εκτός του κλάδου ηλεκτρονικών, όπως για παράδειγμα στους τομείς επίπλων και κοσμημάτων.
Συνεπεία του εμπορικού πολέμου, η ανάπτυξη και των δύο οικονομιών θα χάσει τη δυναμική της.