Πυκνώνουν οι εξελίξεις στη διαχείριση των NPLs

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 17:27
UPD:17:28

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Καθοριστικές θα είναι οι ενέργειες που θα λάβουν χώρα το αμέσως προσεχές διάστημα σε ό,τι αφορά τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, με επίκεντρο τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Πέρα από τους φιλόδοξους στόχους των τραπεζών, οι ευρωεκλογές εκτιμάται πως επιταχύνουν όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις αποφάσεις των θεσμών που αφορούν τη χώρα μας και κυρίως το κρίσιμο θέμα των τραπεζών.

Εντός των προσεχών 15 ημερών οι ενδείξεις είναι πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) θα βγάλει απόφαση σε ό,τι αφορά το σχήμα εγγυοδοσίας Asset Protection Scheme - APS, που αποτελεί τη συστημική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια, λύση  την οποία έχει προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. H DG Comp θα αποφανθεί κατά πόσον η εφαρμογή της παραπάνω λύσης υποκρύπτει κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες ή όχι.

To Asset Protection Scheme 

Το APS είναι ένα «ασφαλιστικό σχήμα» που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις τράπεζες που έχουν πολλά επισφαλή δάνεια. Οι τράπεζες πρέπει να συμφωνήσουν με το υπουργείο Οικονομικών και αυτό με τη σειρά του με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας πόσα περιουσιακά στοιχεία, και το είδος αυτών, μπορούν να ασφαλίσουν. Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το σχήμα αυτό είναι τo Δημόσιο να καλύψει σημαντικό τμήμα των ζημιών των τραπεζών.

Το Δημόσιο χρεώνει τέλος για την ασφάλιση που παρέχει και παίρνει ως εγγύηση μετοχές των τραπεζών. Το σχήμα αυτό έχει ήδη λειτουργήσει στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Σκωτία. Είναι πιθανόν η Επιτροπή να ζητήσει αλλαγές στην εφαρμογή του με βάση τα όσα έχουν προτείνει οι τράπεζες και οι λοιποί φορείς που εμπλέκονται με την εφαρμογή της πρότασης. Θεωρείται ωστόσο περίπου βέβαιο πως μετά την καταγραφή των παρατηρήσεων αυτών και την αποδοχή του από την πλευρά των τραπεζών δεν θα θεωρηθεί πως η Ελλάδα προσφέρει κρατική βοήθεια στις τράπεζές της, που είναι και το κρίσιμο στοιχείο για τη λειτουργία του APS. 

Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον

Εν τω μεταξύ ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι, καθώς ποσό που ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων θα περιοριστεί δυνάμει πωλήσεων και τιτλοποιήσεων. Άρα οι τράπεζες υπολογίζουν πολύ σε μια καλή αγορά για να υλοποιήσουν τους στόχους περιορισμού των «κόκκινων» δανείων που έχουν θέσει.

Τα road show των τραπεζών

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς και πραγματοποιεί road show βλέποντας διεθνείς παίχτες που ακούν με προσοχή τα νέα δεδομένα μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησαν οι τράπεζες για το 2018. Συγχρόνως στο Λονδίνο για τον ίδιο λόγο βρίσκεται η Alpha Bank, ενώ η Εθνική ανακοίνωσε το δικό της road show για τις 16 Μαΐου. 

Επιθετικοί είναι οι στόχοι που έχει θέσει η Eurobank, όπως αυτοί κοινοποιήθηκαν σε Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Η αξιολόγηση του S&P 

Στις 26 Απριλίου εν τω μεταξύ αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P που θεωρείται αρκετά κρίσιμη, καθώς αναμένεται πως ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε μία ακόμη έξοδο προς τις αγορές. Συγχρόνως θα ανοίξει περαιτέρω τον δρόμο και για εκδόσεις τραπεζικές οι οποίες θα βοηθήσουν επαρκώς την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από κεφάλαια.

Συστημικές λύσεις

Τα «κόκκινα» δάνεια πρόταξε στην έκθεσή του και ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος σημείωσε πως προκειμένου να ελαφρυνθεί ριζικά ο φόρτος τους απαιτείται η εφαρμογή συστημικών λύσεων  όπως αυτή που έχει προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Η μείωση των «κόκκινων» δανείων και η προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθάει ουσιαστικά και την αναζωογόνηση των πιστοδοτήσεων, η οποία φαίνεται να έχει περάσει σε έδαφος θετικό σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια. Σε ετήσια βάση ο θετικός ρυθμός χρηματοπιστωτικής επέκτασης για τα επιχειρηματικά δάνεια τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε 1,5%, κάτι το οποίο αποτελεί σφραγίδα για την αλλαγή κλίματος στην οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα