Μεικτές τάσεις, ελάχιστες μεταβολές

Κέρδη στο χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό τομέα
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2006 00:01

ΜΕΙΚΤΕΣ τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες τερμάτισαν κάτω από τα υψηλά της ημέρας, αλλά διεύρυναν το επταήμερο ράλι, καθοδηγούμενες από κέρδη στο χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό τομέα, εν μέσω προσδοκιών για νέες συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Ελάχιστες μεταβολές σημείωσαν οι δείκτες στη Wall Street, μετά την καλύτερη εβδομάδα του τελευταίου διμήνου.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,2%, στις 1.372,6 μονάδες, μετά την απογείωσή του στις 1.379,6 μονάδες -στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου 2001. Ο δείκτης έχει ακολουθήσει ανοδική τροχιά για οκτώ ημέρες στη σειρά, με πυξίδα τις ενθαρρυντικές κερδοφορίες και ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών, που απογειώνει τα κέρδη του τρέχοντος έτους στο 8%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, η αξία των ευρωπαϊκών συγχωνεύσεων και εξαγορών, που ανακοινώθηκαν από την αρχή του έτους, έχει εκτιναχθεί στο ρεκόρ των 339 δισ. δολαρίων.

Στη Φραγκφούρτη, ο DAX έκλεισε στις 5.902,79 μονάδες, με άνοδο 0,35%, στο Παρίσι ο CAC υποχώρησε οριακά κατά 0,05% στις 5.138,51 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.991,70 μονάδες, με απώλειες 0,13%.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέες κινήσεις που θα αλλάξουν το «χάρτη» της αγοράς.

Το 2006 ίσως να είναι η χρονιά των εξαγορών, καθώς οι τραπεζίτες αναμένουν ότι η αξία των συμφωνιών, που θα ανακοινωθούν, θα ξεπεράσουν τα 3 τρισ. δολάρια σε παγκόσμια κλίμακα.

Σημαντική άνοδο της τάξης του 11% σημείωσε ο τίτλος της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Prudential, μετά την πρόταση εξαγοράς από την Aviva.

Ανοδο 1,4% σημείωσε η μετοχή της London Stock Exchange, καθώς το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην Ευρώπη ενδέχεται να δεχθεί την πρόταση εξαγοράς που δέχθηκε από το Nasdaq Stock Market.

Στη Wall Street το κλίμα ήταν επιφυλακτικό, εν όψει της ομιλίας του Μπεν Μπερνάνκι και της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια την ερχόμενη εβδομάδα. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,74% πάνω από τις 16.600 μονάδες, για πρώτη φορά σε ένα περίπου μήνα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα