Τουρκία: Οι αγορές τιμωρούν λίρα και Ερντογάν

Νέα υποτίμηση της λίρας, πτώση των μετοχών
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 20:49
UPD:30/03/2019 07:38
REUTERS/UMIT BEKTAS

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μάλλον δεν περίμενε να βλέπει την λίρα να βυθίζεται δύο 24ωρα πριν από τις τοπικές εκλογές, τις οποίες ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «ζήτημα επιβίωσης». Οι προσπάθειές του να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα δίνοντας εντολή στις τράπεζες να παρακρατήσουν τη ρευστότητα της λίρας από βασικές αγορές του εξωτερικού, δεν απέδωσαν παρά για λίγες ημέρες.

Έτσι μετά το ράλι στις αρχές της εβδομάδες, το τουρκικό νόμισμα έκανε χθες βουτιά 5% και σήμερα υποτιμάται περαιτέρω κατά 1,8% έναντι του δολαρίου, στις 5,6465 λίρες ανά δολάριο.

Την ίδια ώρα οι τουρκικές μετοχές υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάσσονται στα υψηλότερα από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίση στις αναδυόμενες αγορές.

Οι τουρκικές αγορές δεν θέλησαν να κάνουν την χάρη στον «σουλτάνο», ούτε στον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που έχει αναλάβει υπουργός Οικονομικών. Χθες ο Αλμπαϊράκ υποσχέθηκε μία «νέα εποχή μεγάλων μεταρρυθμίσεων» για την τουρκική οικονομία και τόνισε πως για να γίνει αυτό το κυβερνών κόμμα πρέπει να βγει δυνατό από την κάλπη στις αγορές.

Όσο για τον Ερντογάν συνέχισε τις επιθέσεις του κατά της Δύσης και της κεντρικής τράπεζας, από την οποία ζητάει μείωση των επιτοκίων, προκειμένου όπως λέει να μειωθεί ο πληθωρισμός. Tα ανόρθοδοξα Erdoganomics τρομάζουν, όμως, τους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η τουρκική λίρα έχασε περίπου το 30% της αξίας της. Η υποτίμηση όχι μόνο εκτίναξε τον πληθωρισμό σε υψηλά 15 ετών, κατατρώγοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αλλά και αποδείχθηκε δυσβάσταχτο βάρος για τις επιχειρήσεις που έχουν έκθεση σε χρέους ύψους 285 δισ. δολαρίων σε ξένο νομίσμα. Τα κόκκινα δάνεια με τη σειρά τους εντείνουν τις πιέσεις στις τράπεζες. Οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης έχουν ούτως η άλλως κλείσει από τότε που τα επιτόκια ανέβηκαν στο 24%, σε μία προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 

Την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία τέταρτου τριμήνου για το ΑΕΠ επιβεβαίωσαν αυτό που οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει εδώ και καιρό: στα τέλη του 2018 η χώρα βυθίστηκε σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα