China Aviation: Στη φυλακή τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες ο Chen

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2006 07:27

ΠΟΙΝΗ φυλάκισης τεσσάρων ετών και τριών μηνών, για το ρόλο του στο σκάνδαλο των συναλλαγών, που οδήγησε τη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας καυσίμων για αεροσκάφη της Κίνας, China Aviation Oil (Singapore) Corp., στο χείλος της χρεοκοπίας, επεβλήθη στον πρώην επικεφαλής της, Chen Jiulin.

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και τριών μηνών επεβλήθη στον πρώην επικεφαλής της China Aviation Oil (Singapore) Corp. για έξι αδικήματα, και πρόστιμο ύψους 207.000 δολ. ΗΠΑ.

Ο Chen, 44 ετών, ο πρώτος άνθρωπος που θα σταλεί στη φυλακή για χειραγώγηση διαπραγματεύσεων στη Σιγκαπούρη, θα καταβάλει επίσης χρηματικό πρόστιμο 335.000 δολ. Σιγκαπούρης (207.000 δολ. ΗΠΑ). Κρίθηκε ένοχος σε έξι κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης και της ψευδούς δήλωσης, μη αποκάλυψης της ζημίας και συνωμοσίας για εξαπάτηση της συμβούλου, Deutsche Bank AG.

Οι ζημίες από τις διαπραγματεύσεις παραγώγων ύψους 550 εκατ. δολ., οι μεγαλύτερες στη Σιγκαπούρη, από τη χρεοκοπία της Barings Plc εξ αιτίας του Nick Leeson, πλέον της μιας δεκαετίας, αύξησε τις ανησυχίες για τις επενδύσεις σε εταιρείες που ελέγχονται από την Κίνα και ώθησε την πόλη να επανεξετάσει το θέμα των διαπραγματεύσεων και να ορίσει νέους κανόνες. Ο Leeson, που κόστισε στην Barrings, 1,4 δισ. δολ., έκτισε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών στη Σιγκαπούρη.

Τον μήνα που πέρασε, ο πρώην οικονομικός διευθυντής της China Aviation Oil, Peter Lim, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ τρεις διευθυντές της εταιρείας στο Πεκίνο, τιμωρήθηκαν με συνολικό πρόστιμο 700.000 δολ. Σιγκαπούρης.

Ο Chen, του οποίου η εγγύηση αυξήθηκε στα 2,8 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης από 2 εκατ. δολ., θα αρχίσει να εκτίει την ποινή φυλάκισής του, από τις 11 Απριλίου.

Τον Νοέμβριο του 2004, οι μετοχές της China Aviation Oil, σημείωσαν υπερτριπλάσια άνοδο από το ντεμπούτο τους στην αγορά τον Δεκέμβριο του 2001, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για διΰλιση, αποθήκευση και διαπραγμάτευση πετρελαίου στη Σιγκαπούρη, τη Μ. Ανατολή και την Ευρώπη. Η χρηματιστηριακή της αξία αυξήθηκε στα 933,8 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης, από 322,6 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα