Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2006 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, για δεύτερη ημέρα, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών με ημιαγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Samsung Electronics Co., μετά την ανακοίνωση της Microsoft Corp., ότι θα καθυστερήσει να λανσάρει την επόμενη έκδοση των Windows μέχρι τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι οι καταναλωτές θα αναστείλουν τις αγορές κομπιούτερ, μειώνοντας τα κέρδη των καταναλωτών chip.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Hyundai Motor Co., κινήθηκαν πτωτικά μετά την έκθεση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε αύξηση των τιμών παραγωγού, τονώνοντας τις εικασίες ότι το κόστος δανεισμού στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,5%, φθάνοντας στις 128,07 μονάδες, στις 12:45 μ.μ. στο Τόκυο, υποχωρώντας για δεύτερη ημέρα, μετά την αναρρίχησή του στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 0,8%, φθάνοντας στις 16.500,58 μονάδςε.

Στην Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας, κατά 2,1%. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι δείκτες στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

Ηδη, η νέα έκδοση των Windows της Microsoft, Vista, έχει καθυστερήσει δύο χρόνια. Η Samsung, προέβλεπε τον Ιανουάριο ότι οι πωλήσεις των chip που χρησιμοποιούνται κυρίως στα κομπιούτερ, θα αυξηθεί 53% φέτος, καθώς η Microsoft θα λανσάρει το νέο λειτουργικό της σύστημα, αυξάνοντας τη ζήτηση chip μνήμης για κομπιούτερ. Με το σημερινό λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft, λειτουργεί το 90% των κομπιούτερ παγκοσμίως.

Χθες στις ΗΠΑ οι μετοχές σημείωσαν απώλειες για δεύτερη ημέρα, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια για περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης και συγκράτηση του πληθωρισμού. Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια 14 συνεχόμενες φορές, στο 4,50% από τον Ιούνιο του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα