ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ εταιρειών τεχνολογίας οδήγησαν σε νέο υψηλό ρεκόρ πενταετίας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντισταθμίζοντας απώλειες του ενεργειακού τομέα, ενώ το πρόσφατο κύμα ειδήσεων για εξαγορές εξασθένησε. Σε θετικό πρόσημο κινήθηκε και η Wall Street, με πρωταγωνιστές στα κέρδη τον τεχνολογικό τομέα.
Οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις για μετοχές του τομέα τηλεπικοινωνιών, μετά την εξασθένηση του κλάδου στην Ευρώπη, το προηγούμενο έτος, συνέβαλαν στη δημιουργία κερδών 1,2% του κλαδικού δείκτη DJ EuroStoxx, με τη France Telecom να κερδίζει 2,9% και τη Vodafone 1,4%.
Στη Φραγκφούρτη, ο DAX έκλεισε στις 5.911,86 μονάδες, με άνοδο 0,15%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.148,56 μονάδες με κέρδη 0,20%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.991,30 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,01%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,1%, κλείνοντας για ένατη συνεχή ημέρα σε θετικό πρόσημο. Ο FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,07% στις 1.373,56 μονάδες -επιμηκύνοντας το ράλι για όγδοη συνεδρίαση στη σειρά που καθοδηγήθηκε εν μέρει από τη φρενίτιδα εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A).
Το πρόσφατο κύμα δραστηριότητας M&A δεν προβλέπεται να τελειώσει σύντομα. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν περίπου 630 δισ. ευρώ σε κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν... που αντιστοιχούν περίπου στο 8,6% της σημερινής συνολικής χρηματιστηριακής αξίας. Αντίθετα από το τέλος του 1990, η πλειονότητα των συμφωνιών έχει χρηματοδοτηθεί μέσω ροής μετρητών.
Επίσης, οι ισχυρές εταιρικές κερδοφορίες είναι ένας άλλος μοχλός που υποκινεί την άνοδο των μετοχών αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πάρτι ενδεχομένως να οδεύει προς το τέλος του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση δεν ήταν θετική από την αρχή. Οι μετοχές σημείωναν απώλειες, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για νέα μεγάλη άνοδο των επιτοκίων του δολαρίου. Απώλειες σημείωσαν οι ενεργειακές μετοχές, λόγω της πτώσης της τιμής του αργού. Η μετοχή της BP υποχώρησε κατά 0,5% και της Total κατά 1%.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ