Microsoft: Μέχρι το 2007 θα καθυστερήσει η νέα έκδοση των Windows

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2006 07:28

ΜΕΧΡΙ τον Ιανουάριο του 2007, θα καθυστερήσει η επόμενη έκδοση των Windows της Microsoft, περιορίζοντας τις πωλήσεις των εταιρειών κομπιούτερ κατά τη διάρκεια των εορτών, αλλά και τα έσοδα της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής λογισμικού στον κόσμο.

Η έκδοση Vista των Windows, με τα οποία λειτουργεί το 90% των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, έχει καθυστερήσει ήδη δύο χρόνια και ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Steve Ballmer είπε προσφάτως, όπως και τον περασμένο μήνα, ότι το λανσάρισμά της είχε προγραμματιστεί για φέτος.

Οι κατασκευαστές προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών περιμένουν πέντε χρόνια για τα επόμενα Windows και βασιζόντουσαν στα Vista για να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση κατά την περίοδο των εορτών, στην οποία γίνεται το 30% των συνολικών αγορών. Διεθνώς, οι πωλήσεις του κλάδου των προσωπικών υπολογιστών θα μειωθούν 2,4% φέτος, μετά την άνοδό τους κατά 8,3% το 2005, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών IDC. Επίσης η καθυστέρηση αποτελεί πλήγμα για την Microsoft, η οποία εισπράττει το 31% των εσόδων της από τα Windows των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η Microsoft ενδέχεται να χάσει περίπου 500 εκατ. δολ. σε πωλήσεις το τρίμηνο του Δεκεμβρίου χωρίς τα Vista, λέει ο Charles Di Bona, οικονομικός αναλυτής της Sanford C Bernstein στη Ν. Υόρκη, ο οποίος εισηγείται για τις μετοχές της εταιρείας «buy», συμπληρώνοντας: «Κάποιες από αυτές ενδέχεται να αναπληρωθούν από την αύξηση των πωλήσεων του Xbox». Τα Windows για τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου, απέφεραν στην Microsoft έσοδα ύψους 12 δισ. δολαρίων.

Οι μετοχές της Microsoft σημείωσαν απώλειες 69 σεντς, ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 27,05 δολ η μία, κατά τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους, αμέσως μετά την ανακοίνωση. Οι μετοχές, που τα δύο τελευταία χρόνια σημείωσαν απώλειες, κέρδισαν φέτος 6,1%, λόγω και της αισιοδοξίας για τα νέα Windows.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα