Η διασφάλιση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών δεν είναι εγγυημένη, καθώς τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας είναι «εμπορικά δίκτυα» και εξ ορισμού δεν παρέχουν (μέγιστη) ασφάλεια.
Τη διαπίστωση αυτή κάνει η καθ’ ύλην αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ΕΕΤΤ, στο πόρισμά της προς τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ζήτησε τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις της Αρχής σχετικά με τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.
Στο ίδιο πόρισμα η ΕΕΤΤ διαπιστώνει θεσμικές επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των Ανεξάρτητων Αρχών, που μπορεί να δημιουργήσουν ασάφειες ως προς την κατανομή ορισμένων ουσιαστικών ευθυνών στην ασφάλεια των επικοινωνιών.
Επικαλύψεις υπάρχουν επίσης και μεταξύ αφενός των Ανεξάρτητων Αρχών, και αφετέρου των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών, που πιθανόν να δημιουργήσουν δυσχέρειες στην έγκαιρη και αξιόπιστη καταγραφή, ανάλυση και διαλεύκανση περιστατικών παραβίασης ασφάλειας ηλεκτρονικών δικτύων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη διασφάλιση του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών εμπλέκονται τρεις Ανεξάρτητες Αρχές, εκτός από τις δικαστικές, αστυνομικές και άλλες κρατικές αρχές.
Συγκεκριμένα, η ΕΕΤΤ έχει την αρμοδιότητα για τη φυσική ασφάλεια των δικτύων. Τη διασφάλιση του απορρήτου των πληροφοριών και σχετικών δεδομένων που διακινούνται μέσω των δικτύων εγγυάται η Αρχή Διασφάλιση Απορρήτου Επικοινωνιών - ΑΔΑΕ, ενώ αρμόδια για τη διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών των δικτύων είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - ΑΠΔΠΧ.
Σύμφωνα με το υπόμνημα της ΕΕΤΤ είναι δύσκολο να βρεθεί αναπτυγμένη χώρα που να έχει υιοθετήσει τον υποχρεωτικό προληπτικό (ex ante) έλεγχο ασφάλειας δικτύων, ούτε και να επιβάλλει την προληπτική (ex ante) πιστοποίηση ασφάλειας τους, ενώ η υποχρεωτική επιβολή τέτοιων διαδικασιών στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας είναι περίπλοκη, χρονοβόρα, έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύει την γραφειοκρατία και λειτουργεί ως αντικίνητρο στην προσέλκυση επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες και τα δίκτυα επικοινωνιών.
Στο υπόμνημά της η ΕΕΤΤ και σε ότι αφορά την παρούσα κατάσταση, προτείνει μεταξύ άλλων:
- Να αποφευχθούν απρόσεκτες κινήσεις και λήψη βεβιασμένων μέτρων, που ενδεχομένως εκθέσουν διεθνώς την χώρα.
- Να προηγηθεί της λήψης οιασδήποτε δράσης, ενδελεχής μελέτη και διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.
- Να υιοθετηθούν πρότυπα μέτρα για τη διαφύλαξη του απορρήτου και προληπτικών ελέγχων, όπως σε άλλες αναπτυγμένες ευνομούμενες δημοκρατικά πολιτείες.
- Να μην εξαχθούν βεβιασμένα συμπεράσματα χωρίς αποδείξεις και κάτω από την πίεση του χρόνου.
- Να γίνει συστηματική και διαρκής επιμόρφωση των αρμόδιων δικαστικών και αστυνομικών αρχών πάνω στα ηλεκτρονικά εγκλήματα.
- Να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για τους παραγωγούς και τους χρήστες προϊόντων υποκλοπής.
- Να ενισχυθούν άμεσα οι Ανεξάρτητες Αρχές με εξειδικευμένο προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους
Η ΕΕΤΤ σημειώνει, τέλος, ότι σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση με τις υποκλοπές που αποκαλύφθηκαν στο δίκτυο της Vodafone, θα αναμένει τον πλήρη φάκελο με το τελικό πόρισμα της ΑΔΑΕ, προκειμένου να προβεί άμεσα σε όλες τις, προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, ενέργειες. Προϋπόθεση για την επιβολή της οποιασδήποτε κύρωσης από την ΕΕΤΤ είναι στο τελικό πόρισμα της ΑΔΑΕ να στοιχειοθετείται πλήρως η ευθύνη της εταιρείας που κατέχει την ειδική άδεια λόγω τεκμηριωμένης διαπίστωσης της παράβασης από αυτήν του απορρήτου των επικοινωνιών.