Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών κατέγραψαν το Φεβρουάριο οι κινεζικές εξαγωγές, γεγονός που έρχεται να εντείνει τις ανησυχίες για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η βουτιά δεν έχχει να κάνει μόνο με τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ- αν και αυτός ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό- ή τις ευρύτερες επιφυλάξεις της Δύσης απέναντι στον «δράκο» της Ασίας. Είναι επίσης αποτέλεσμα των ασθενικών ρυθμών ανάπτυξης, που παρουσιάζει συνολικά η παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν 20,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εισαγωγές κατέγραψαν επίσης πτώσης, της τάξης του 5,2%, γεγονός που αποκαλύπτει τις πιέσεις και στα κινεζικά νοικοκυριά.
Οι αξιωματούχοι τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ εκφράζουν αισιοδοξία για μία συμφωνία, η οποία θα σημάνει το τέλος του μεταξύ τους πολέμου. Ωστόσο όπως επισημαίνουν αναλυτές η ζημιά και στις δύο οικονομίες έχει ήδη γίνει. Η αμερικανική οικονομία, παρά τον προστατευτισμό, είδε το εμπορικό έλλειμμά της να εκτινάσσεται σε υψηλά 10 ετών το 2018 και οι αγρότες της μετρούν τη μεγαλύτερη ζημιά, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τα κινεζικά αντίποινα.
Πληροφορίες αμερικανικών μέσων ανέφεραν ότι μία πιθανή ημερομηνία της συνάντησης Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ είναι η 27η Μαρτίου. Οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να συναντηθούν στη Φλόριντα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του Κινέζου προέδρου στην Ιταλία- που ετοιμάζεται να στρώσει κόκκινο χαλί για τον Σι και να μπει στον νέο Δρόμο του Μεταξιού- και τη Γαλλία.
Ωστόσο Αμερικανός απεσταλμένος στο Πεκίνοδήλωσε σήμερα στην WSJ ότι η ημερομηνία της συνάντησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς όπως εξήγησε υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, που δεν έχουν επιλυθεί.
naftemporiki.gr