H Ιταλία γίνεται η μεγαλύτερη οικονομία που στηρίζει το νέο Δρόμο του Μεταξιού

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 14:28
UPD:14:36
Shutterstock

Η Ιταλία θα ενταχθεί και επισήμως στον κινεζικό νέο δρόμο του Μεταξιού και θα γίνει έτσι η μεγαλύτερη έως τώρα οικονομία, που στηρίζει την πρωτοβουλία του Σι Τζινπίνγκ, την οποία ΗΠΑ, Ιαπωνία και Βρετανία αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις αν όχι φόβο. 

Σε δηλώσεις του στους Financial Times ο Μικέλε Γκεράτσι, αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία για τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη- Ένας Δρόμος», όπως ονομάζεται επισήμως, να κλείσει εγκαίρως, πριν από την επίσκεψη δηλαδή του Κινέζου προέδρου στη χώρα. 

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα made in Italy προϊόντα θα έχουν περισσότερη επιτυχία σε όρους εξαγωγών στην Κίνα, η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στον πλανήτη» τόνισε ο Γκεράτσι. 

Η ιταλική οικονομία, για την οποία ο ΟΟΣΑ βλέπει ύφεση φέτος, παλεύει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ενώ η Κίνα από την άλλη δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες της για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας στην Ευρώπη και μάλιστα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο ισχυρή μέχρι στιγμής είναι η παρουσία του δράκου στα Βαλκάνια, η οποία μάλιστα προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες, όπως ομολογείσήμερα σε συνέντευξή του στους Financial Times, o Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. 

Η απόφαση της Ιταλίας έρχεται πάντως σε μία περίοδο κατά την οποία όχι μόνο στην Ε.Ε., αλλά διεθνώς και ειδικά στις ΗΠΑ εκφράζονται ανησυχίες για τις φιλοδοξίες του Πεκίνου. Ο αμερικανικός «πόλεμος» κατά της Huawei είναι ενδεικτικός των ανησυχιών αυτών.

Να σημειωθεί ότι ο Κινέζος πρόεδρος μετά την επίσκεψή του στην Ιταλία στα τέλη του μήνα, προβλέπεται να επισκεφτεί τη Γαλλία, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ με την ελπίδα οι δύο ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία για οριστικό τέλος στις εμπορικές αντιπαραθέσεις. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα