Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να παραδεχθεί σήμερα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης πατάει φρένο, με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να υποβαθμίζουν προς τα κάτω τις αναπτυξιακές τους προβλέψεις, ώστε να δικαιολογήσουν την έναρξη ενός νέου γύρου φθηνών, μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες.
Με τον εμπορικό πόλεμο εν εξελίξει και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα μετά το Brexit να επισκιάζουν την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει επιδεινωθεί, εγείροντας τον κίνδυνο οι φόβοι για ύφεση να γίνουν αυτο-εκπληρούμενη προφητεία και να εξαπλωθούν από τη Γερμανία και την Ιταλία στις υπόλοιπες οικονομίες του μπλοκ.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοήσει την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την οικονομία και τον πληθωρισμό το 2019, με την υπόθεση για ανάκαμψη προς τα τέλη του έτους, ανέφεραν στο Bloomberg ανώνυμες πηγές. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό θα υποβαθμισθούν έως το 2021.
Με βάση τα νέα δεδομένα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συζητήσουν σήμερα τον σχεδιασμό των νέων δημοπρασιών χρηματοδότησης, βασιζόμενοι στο υφιστάμενο πρόγραμμα στοχευμένου δανεισμού (ΤLTRO). Οι συζητήσεις, όπως αναφέρει το Bloomberg, θα εστιασθούν στη διάρκεια του νέου γύρου δανείων προς τις τράπεζες και στο επιτόκιο δανεισμού.
Η ΕΚΤ, όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες ανταποκρίνονται στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ έχει ήδη κάνει παύση στον κύκλο αύξησης επιτοκίων, η Τράπεζα της Αγγλίας υποβάθμισε τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας, ενώ η Κίνα αναθεώρησε προς τα κάτω τον αναπτυξιακό στόχο.
Το πρώτο βήμα από την ΕΚΤ -που τον Δεκέμβριο ολοκλήρωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και με βάση τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές προσανατολίζεται σε αύξηση επιτοκίων στα τέλη του καλοκαιριού- θα είναι νέος γύρος TLTROs. «Περίπου 380 δισ. ευρώ σε TLTROs -φθηνά δάνεια που είχε χορηγήσει η ΕΚΤ στις τράπεζες- λήγουν τον Ιούνιο του 2020. Χωρίς νέο πρόγραμμα ρευστότητας οι αποπληρωμές αυτών των δανείων θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της ΕΚΤ, οδηγώντας σε σημαντική σύσφιγξη των νομισματικών συνθηκών» εξηγεί ο Φρανκ Ντίξμιρ, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Allianz Global Investors.
Τα πρώτα βήματα πιθανότατα να ανακοινωθούν σήμερα, ενώ δεν αναμένεται κάποια μεταβολή στις κατευθυντήριες γραμμές επιτοκίων.
Στην κούρσα διαδοχής Κερέ, Λιικάνεν, Βάιντμαν
Ο πρόεδρος Ντράγκι, που αποχωρεί τον Οκτώβριο από την ΕΚΤ, έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι δεν διστάζει να λάβει μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Λίγους μήνες πριν από την εκπνοή της θητείας του και έχει ήδη αρχίσει η «κούρσα» διαδοχής. Ο πιο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ -μετά τη λήξη της θητείας Ντράγκι- είναι ο Μπενουά Κερέ, ωστόσο δεν θεωρείται φαβορί για να αναλάβει τη θέση, λόγω πολιτικού παρασκηνίου στη διαδικασία διαδοχής και νομικών εμποδίων, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Η έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή 50 οικονομολόγων έδειξε ότι ο Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θεωρείται ότι διαθέτει τα πιο πολλά προσόντα για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι, όταν λήξει η θητεία του στα τέλη Οκτωβρίου.
Αλλά ο πρώην Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Έρκι Λιικάνεν θεωρείται ως ο πιθανότερος νικητής, ως αποτέλεσμα πολιτικού συμβιβασμού ανάμεσα στις ισχυρότερες χώρες της Ευρωζώνης.
Η κούρσα διαδοχής θα σηματοδοτήσει αλλαγή σκυτάλης στην ΕΚΤ, με το μισό διοικητικό συμβούλιο και πάνω από το ένα τρίτο των μελών της εκτελεστικής επιτροπής να αντικαθίστανται αργότερα φέτος, εξέλιξη που θα μπορούσε να αλλάξει τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη. Πάνω από το ένα τρίτο των οικονομολόγων δήλωσε ότι ο Κερέ, βασικός αρχιτέκτονας της ποσοτικής χαλάρωσης στην κρίση, είναι ο πιο κατάλληλος για τη θέση, ενώ ο Φινλανδός Λιικάνεν και ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν, έλαβαν και οι δύο πάνω από το ένα πέμπτο των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Αλλά στην ερώτηση για το ποιος ήταν ο επικρατέστερος για τη θέση, πάνω από το ένα τρίτο των οικονομολόγων επέλεξε τον Λιικάνεν.