Δημοσκόπηση Reuters: Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για επικεφαλής της ΕΚΤ και ποιος τελικά θα πάρει τη θέση

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 11:10
UPD:11:17
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Με την Ευρωζώνη να παλεύει να βγει από τους αναιμικούς ρυθμούς ανάκαμψης, την αβεβαιότητα για το Brexit να επιμένει και την Ένωση να οδεύει προς τις πλέον κρίσιμες Ευρωεκλογές στην ιστορία της, το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο. Και το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της μετά τον Μάριο Ντράγκι, που αποδείχθηκε αν μη τι άλλο ισχυρή προσωπικότητα, έχει μεγάλη σημασία. 

Ο Ντράγκι θα παραδώσει τα ηνία τον Οκτώβριο, αλλά η κούρσα για τη διαδοχή του έχει ήδη αρχίσει και σε αυτήν πρωταγωνιστούν γνωστά μας πρόσωπα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία. Το Reuters διενήργησε μία δημοσκόπηση, με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 οικονομολόγων, προκειμένου να διαπιστώσει ποιος είναι ο πιο κατάλληλος υοπψήφιος για τη θέση, αλλά και ποιος έχει τις υψηλότερες πιθανότητες να την κατακτήσει. Οι απαντήσεις στα δύο αυτά ερωτήματα δεν συμπίπτουν. 

Τα περισσότερα προσόντα για τη θέση συγκεντρώνει σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, που είναι σήμερα επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο Κερέ, εκ των αρχιτεκτόνων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με το οποίο η κεντρική τράπεζα αντιμετώπισε την οξύτατη κρίση, είναι η πρώτη επιλογή ως προς την καταλληλότητα για τη θέση για περισσότερους από το 1/3 των οικονομολόγων. Περίπου το 1/5 των ψήφων συγκέντρωσαν στο ίδιο ερώτημα τόσο ο Φινλανδλός, Έρκι Λιικάνεν όσο και ο Γερμανός, Γενς Βάιντμαν. 

Το να είσαι ο κατάλληλος, όμως, δεν σημαίνει ότι θα είσαι και ο νικητής σε μία κούρσα, η έκβαση της οποίας επηρεάζεται αναμφίβολα από τους πολιτικούς συσχετισμούς, τις ισορροπίες δυνάμεων στους κόλπους της Ευρωζώνης, αλλά και τις επιλογές για τους επικεφαλής άλλων κρίσιμων οργάνων της κοινότητας. Η απόφαση θα είναι ένας πολιτικός συμβιβασμός και σε αυτόν τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο Λιικάνεν, εκτιμούν οι οικονομολόγοι σε ποσοστό 35%. Τις υπόλοιπες ψήφους μοιράζονται ισόποσα ο επίσης Φινλανδός, Όλι Ρεν, οι Γάλλοι Κερέ και Φρανσουά  Βιλερουά ντε Γκαλό και ο Γερμανός, Γενς Βάιντμαν.  

Όπως εξηγούν αναλυτές στο Reuters αν και τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία έχουν σημαντικούς υποψηφίους για τη θέση, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από αρκετά από τα υπόλοιπα μέλη στο να προέλθει ο επικεφαλής της ΕΚΤ από τις δύο ισχυρότερες χώρες της νομισματικής ένωσης. Έτσι οι πιθανότητες για τους υποψηφίους των μικρότερων χωρών αυξάνονται αισθητά. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα