Ιαπωνία: Απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2006 07:05

ΜΕΙΩΘΗΚΕ απροσδόκητα τον περασμένο μήνα η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, περιορίζοντας τη μεγαλύτερη επέκταση που σημείωσε μέσα σε εννέα χρόνια. Η παραγωγή θα ανακάμψει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η ζήτηση για αυτοκίνητα και για τηλεοράσεις με επίπεδα οθόνες, αυξάνεται, σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση.

Εποχιακώς προσαρμοσμένη, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,7% τον Φεβρουάριο, με πρώτη την παραγωγή χημικών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου στο Τόκυο. Η παραγωγή υποχώρησε τον Φεβρουάριο κάθε ένα από τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα και των διακοπών του εορτασμού του Νέου Ετους της Σελήνης.

Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp. και της Matsushita Electric Industrial Co., αυξάνουν την παραγωγή, για να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση. Η μείωση της παραγωγής τον περασμένο μήνα, μετά την αύξησή της για έξι συνεχόμενους μήνες και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το 1997. Η βιομηχανική παραγωγή το τελευταίο τρίμηνο του 2005, αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε δύο χρόνια.

Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1%, φθάνοντας στις 17.103,96 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, πάνω από τις 17.000 μονάδες, για πρώτη φορά από την 1 η Σεπτεμβρίου του 2000. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, αυξήθηκε μία μονάδα βάση, στο 1,780%. Το γιέν, διαπραγματεύθηκε στα 117,69 έναντι του δολαρίου, από 117,69 πριν από την ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής.

Η σημερινή έκθεση έδειξε, ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο.

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε ετησίως με ρυθμό 5,4% το τέταρτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών και οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν στα ύψη. Η οικονομία της χώρας τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, δείχνει ρυθμό ανάπτυξης 3,4%, το μεγαλύτερο από το 1991.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα