GM: Προς πώληση του μερίδιου της στην Isuzu

Για την άντληση μετρητών, καθώς διογκώνονται οι ζημίες της
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2006 07:25

ΣΤΟ στάδιο των διαπραγματεύσεων για την πώληση μεριδίου της στην ιαπωνική εταιρεία κατασκευής φορτηγών αυτοκινήτων Isuzu Motors Ltd., ανακοίνωσε ότι βρίσκεται η General Motors Corp., η οποία ενδέχεται να επιστρέψει 3 δισ. δολ., νωρίτερα απ΄ό,τι αναμενόταν.

Η GM θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Isuzu στα κοινά project, ακόμη και εάν πουλήσει το μερίδιό της σε αυτή, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Η Mitsubishi Corp. και η Itochu Corp., είπαν από την πλευρά τους, ότι είχαν κρούση από την GM, για την αγορά μέρους του μεριδίου της 7,9% στην Isuzu.

H GM, που εμφάνισε ζημίες 10,6 δισ. δολ. πέρυσι, μειώνει τα μερίδιά της στο εξωτερικό, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια. Χθες η Moody's Investors Service, αναθεώρησε προς τα κάτω την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας, στο Β3, έξι βαθμίδες χαμηλότερα από τον βαθμό επένδυσης. Η αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι ενδέχεται να πληρώσει νωρίτερα απ΄ό,τι σχεδίαζε, το χρέος της. Αντλησε περίπου 2,7 δισ. δολ., από την πώληση μεριδίων στην Fuji Heavy Industries Ltd. και τη Suzuki Motor Corp.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Rick Wagoner απολύει προσωπικό, μειώνει την παραγωγή, πουλά περιουσιακά στοιχεία και μειώνει τα μερίσματα σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η εταιρεία στην κερδοφορία. Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη εταιρεία προμηθειών μερών αυτοκινήτων της GM, Delphi Corp., χρεοκόπησε. Η Delphi, ανήκε στον GM και η αυτοκινητοβιομηχανία τώρα αντιμετωπίζει έλλειμμα μερών αυτοκινήτων, εάν οι εργαζόμενοι της Delphi, κατέβουν σε απεργία.

Η GM επένδυσε για πρώτη φορά στην Isuzu το 1971, σε μια προσπάθεια να έχει πρόσβαση στη δεύτερη σε μέγεθος αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Το 1981 αγόρασε μερίδιο στη Suzuki και συνέχισε την πολιτική αυτή, με την αγορά μεριδίων σε ιαπωνικές εταιρείες και με μία επένδυση στη Fuji Heavy, το 1999.

Η Isuzu και η GM κατασκευάζουν μηχανές ντήζελ από κοινού στις ΗΠΑ και την Πολωνία. Επίσης η Isuzu χρησιμοποιεί το εργοστάσιο της GM στην Ταϊλάνδη για την κατασκευή ανατρεπόμενων φορτηγών, που προορίζονται για την αγορά της Ασίας.

Η Isuzu, επιβεβαίωσε ότι η GM προσπαθεί να πουλήσει το μερίδιό της σε αυτή. Τα project των δύο εταιρειών, δεν θα επηρεαστούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Isuzu.

Αυτόν τον μήνα η GM άντλησε 2 δισ. δολ. με την πώληση μεριδίου 17% στη Suzuki Motor Corp., τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μικρών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανίας, που κατασκευάζει τα αυτοκίνητα Buick και Cadillac, πούλησε όλο το μερίδιο του 20% που κατείχε στην ιαπωνική Fuji Heavy Industries Ltd., την κατασκευάστρια των οχημάτων Subaru, τον Οκτώβριο του 2005. Επίσης πούλησε το 8,7% που κατείχε της Fuji Heavy, στην Toyota Motor Corp. αντί 315 εκατ. δολ., σε μετρητά και το λοιπό το πούλησε στο Χρηματιστήριο.

Η εταιρεία πιθανόν να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των 90 εκατ. μετοχών της Isuzu που κατέχει, σε χρηματιστηριακούς οίκους, συμπεριλαμβανομένης της Mitsubishi, της Itochu Corp. και της Mizuho Financial Group Inc., σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai, το οποίο δεν ανέφερε την πηγή της πληροφόρησής του.

Οι μετοχές της Isuzu, σημείωσαν άνοδο για πέμπτη ημέρα σήμερα, έως 4,5%, φθάνοντας στα 445 γιέν η μία και άλλαξαν χέρια στα 438 γιέν η μία, στις 10:21 π.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Οι μετοχές της Mitsubishi Corp., σημείωσαν άνοδο 1,2% φθάνοντας στα 2,585 γιέν η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 2,575 γιέν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα