Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2006 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές και στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν μιας δεκαετίας, μετά το ράλι των μετοχών στις ΗΠΑ, που αύξησε τις προσδοκίες, ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Κέρδη σημείωναν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp.

O Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 1,3%, φθάνοντας στις 130,80 μονάδες, στις 11:15 π.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 30 Απριλίου του 1996. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, αναρριχήθηκε 1%, φθάνοντας στις 17.103,96 μονάδες, πάνω από τις 17.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τη 1 Σεπτεμβρίου του 2000.

Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία.

Οι μετοχές των εταιρειών με προϊόντα φυσικής παραγωγής, όπως της BHP Billiton κινήθηκαν ανοδικά, μετά την άνοδο των τιμών του χαλκού σε επίπεδα ρεκόρ. Οι μετοχές του κλάδου της ενεργείας, όπως της SK Corp., σημείωσαν επίσης κέρδη, αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών πετρελαίου.

Χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ, σημείωσαν το μεγαλύτερο ράλι μέσα στο έτος, ωθώντας τον Nasdaq, στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών, καθώς σιγουριά επικράτησε ότι η ανάπτυξη των κερδών θα διατηρηθεί παρά την άνοδο των επιτοκίων. Η Federal Reserve σηματοδότησε ότι ενδέχεται να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, μετά την αύξησή τους για 15 η συνεχόμενη φορά, στις 28 Μαρτίου.

Τα συμβόλαια του χαλκού αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι η αύξηση της ζήτησης του μετάλλου, θα προκαλέσει έλλειμμα στην παραγωγή. Ο χαλκός σημείωσε άνοδο έως 0,8%, φθάνοντας στα 5.355 δολ. ο μετρικός τόνος στο Λονδίνο. Οι τιμές του μετάλλου, τριπλασιάστηκαν μέσα στα τρία τελευταία χρόνια.

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, σημείωσαν χθες στη Ν. Υόρκη άνοδο 0,6%, φθάνοντας στα 66,45 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα οκτώ εβδομάδων. Οι τιμές του μαύρου χρυσού, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 23%. Σήμερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 66,22 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα