Πού τοποθετείται ο πήχης για το δεκαετές ομόλογο

Στρατηγικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι θα αντληθούν από τη νέα έκδοση περί τα 2 έως 2,5 δισ. ευρώ
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 09:50
UPD:10:00
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών για το δεκαετές ομόλογο που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο, για πρώτη φορά έπειτα από ακριβώς 9 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι προσφορές θα υπερβούν το ποσό των 10 δισ. ευρώ, ενώ προσδοκίες για μειωμένο επιτόκιο καλλιέργησε η διπλή αναβάθμιση της Moody’s την περασμένη Παρασκευή.
Η έκδοση του δεκαετούς αποτελεί ένα στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος ξαναβάζει την Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Χθες ανακοινώθηκαν και επισήμως οι ανάδοχοι της έκδοσης (επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα της «Ν»), οι οποίοι είναι η Goldman Sachs, η CitiGroup, η JP Morgan, η BNP Paribas, η Credit Suisse και η HSBC και στις οποίες ανατέθηκε η αναδοχή νέου τίτλου αναφοράς (benchmark) 10ετούς ωρίμανσης, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. H δημοπρασία για την κοινοπρακτική έκδοση θα διενεργηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές. 
Το βιβλίο των προσφορών αναμένεται να ανοίξει σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση και τις προσφορές επιτοκίων που θα υποβληθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που ζητεί το Δημόσιο θα κινηθεί στα 2 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό που θα απορροφηθεί θα εξαρτηθεί από το ύψος και την «ποιότητα» των προσφορών.

Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι οι αγοραστές του νέου ομολόγου να είναι θεσμικοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές και όχι hedge funds, η συμπεριφορά των οποίων στη δευτερογενή αγορά προκαλεί πιέσεις στις τιμές των ομολόγων.

Traders που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους αναμένουν ότι η νέα έκδοση 10ετούς θα έχει μεγάλη ζήτηση και βλέπουν υπερπροσφορά. Το θέμα όμως είναι, όπως επεσήμαναν, από πού θα έρθει η ζήτηση, γιατί αυτό που απασχολεί δεν είναι τόσο η ποσότητα όσο η ποιότητα. Κάποιοι επίσης στρατηγικοί αναλυτές της Danske Bank υπολογίζουν ότι θα αντληθούν από τη νέα έκδοση περί τα 2 έως 2,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από την έκδοση πενταετούς του Ιανουαρίου είχαν αντληθεί 2,5 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. 

Ο πήχης του επιτοκίου 
Αναφορικά με το επιτόκιο, ο πήχης που βάζει η κυβέρνηση είναι η διαμόρφωσή του κάτω από το 4%, επίδοση που επιτεύχθηκε μόλις έξι φορές στο παρελθόν και μόνο στη δεκαετία του 2000.

Ειδικότερα (όπως προκύπτει και από τον σχετικό πίνακα), για πρώτη φορά το φράγμα του 4% έσπασε τον Ιούλιο του 2003, όταν το επιτόκιο έκδοσης των δεκαετών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 3,91%. Ακολούθως το 2005 υπήρξαν τρεις εκδόσεις με επιτόκια κατά σειρά 3,70% τον Φεβρουάριο του 2005, 3,41% τον Ιούνιο του 2005 και 3,25% τον Σεπτέμβριο του 2005.
Η επίδοση του Σεπτεμβρίου του 2005 αποτελεί ιστορικό ρεκόρ χαμηλότερου κόστους δανεισμού της Ελλάδας με δεκαετή ομόλογα.

Από το 2006 και μετά τα επιτόκια των δεκαετών τίτλων τράβηξαν την ανηφόρα και έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο τον Μάρτιο του 2010, όταν διαμορφώθηκαν στο 6,30% (η τιμολόγηση) και στο 6,25% ορίστηκε το κουπόνι. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι τότε η χώρα βρισκόταν στον προθάλαμο των μνημονίων και η δημοπρασία του δεκαετούς ομολόγου στις 4 Μαρτίου 2010 (η ημερομηνία έκδοσης του τίτλου ήταν η 11η Μαρτίου 2010) ήταν η προτελευταία πριν από την ένταξη στο μνημόνιο. 

Για την ιστορία, οι προσφορές τότε ανήλθαν σε 15 δισ. ευρώ και αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ. Ακολούθησε κατόπιν (29 Μαρτίου 2010) η έκδοση επταετούς ομολόγου, ύψους 5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 6%, που ήταν και η τελευταία πριν από την ένταξη στα μνημόνια και τον δανεισμό από τις χώρες της Ευρωζώνης, τον EFSF και τον ESM.

Στη δευτερογενή αγορά
H απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε προς στιγμή χθες στο 3,60%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο 2006, σύμφωνα με το Reuters, για να επιστρέψει όμως σε μικρή άνοδο κλείνοντας στο 3,66%. 

Οι αποδόσεις τείνουν συνήθως να ενισχύονται μετά την ανακοίνωση μιας ομολογιακής έκδοσης, καθώς οι επενδυτές κάνουν χώρο για τη νέα προσφορά, όμως κάποιες ρευστοποιήσεις των πρόσφατων κερδών ήταν εν μέρει αναμενόμενες, μετά το ισχυρό ράλι των τιμών στη διάρκεια Φεβρουαρίου. Αρκεί να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους έως σήμερα το 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο έχει διαγράψει μία εντυπωσιακή επίδοση, με την απόδοσή του να υποχωρεί περίπου 75 μονάδες βάσης, από το 4,37% στην αρχή Ιανουαρίου στο 3,66%, όταν συγκριτικά η απόδοση του 10ετούς ιταλικού βρίσκεται στο 2,76% και του αντίστοιχου γερμανικού κάτω από το 0,20%. Στη διάρκεια του 2018 είχε αγγίξει υψηλό έτους, 4,8% στα τέλη Μαΐου, όταν η πολιτική κρίση στην Ιταλία ήταν στο απόγειό της. Στο απόγειο της κρίσης η απόδοση του 10ετούς ελληνικού είχε εκτιναχθεί πάνω από το 40%. 

Πώς βλέπει ο ξένος Τύπος την έκδοση του κρατικού χρεογράφου
Ιδιαίτερα θετικό κλίμα «σκιαγραφεί» ο ξένος Τύπος για την έκδοση του νέου 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Τρίτη. 

Η βρετανική εφημερίδα Financial Times (FT) αναφέρει ότι η Ελλάδα αξιοποιεί ένα κύμα υποστήριξης από τους επενδυτές και τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για το χρέος της, ανακοινώνοντας τα σχέδια για την έκδοση του πρώτου δεκαετούς ομολόγου μετά την έξοδό της από τα σκληρά προγράμματα διάσωσης. Η χώρα έλαβε σημαντική ώθηση και από την αναβάθμισή της από τον οίκο Moody’s και από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που κινήθηκαν σε χαμηλό δωδεκαετίας. 

Το Bloomberg χαρακτήρισε την έκδοση του νέου ομολόγου ως ένα ακόμη βήμα για την αποκατάσταση της χώρας στις αγορές. «Η Ελλάδα δοκιμάζει τις διαθέσεις των επενδυτών αυτήν την εβδομάδα, προχωρώντας στη δεύτερη έκδοση ομολόγου για φέτος, εκμεταλλευόμενη το χαμηλότερο κόστος δανεισμού μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s. Παρόλο που το ελληνικό χρέος είχε την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη φέτος, οι επενδυτές είναι πολύ πιθανό να δελεαστούν από την έκδοση, αφού οι κινητές αξίες εξακολουθούν να προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην περιοχή». «Σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα επωφελείται από το μεγάλο απόθεμα ρευστότητας, επομένως η έκδοση γίνεται περισσότερο για να επιβεβαιωθεί η πρόσβαση στις αγορές, παρά για να καλυφθούν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες», δήλωσε ο Αντουάν Μπουβέ, αναλυτής επιτοκίων στη Mizuho International Plc. Με την έκδοση θα επιδιωχθεί η άντληση 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της Danske Bank A/S, σημειώνει το Bloomberg.

Το Associated Press (AP) έκανε λόγο για δεύτερο τεστ της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα. Ο χρόνος φαίνεται κατάλληλος για άντληση χρήματος: Η ανακοίνωση της έκδοσης ακολουθεί την αναβάθμιση κατά 2 βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody’ s από «Β3» σε «Β1», με σταθερή προοπτική. Αν και η βαθμίδα είναι κάτω της επενδυτικής, η αναβάθμιση ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών, εκτιμά το αμερικανικό πρακτορείο. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντηρητική Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει εύκολα τις εθνικές εκλογές, ωστόσο είναι ασαφές αν θα έχει αυτοδυναμία, καταλήγει το δημοσίευμα.

Και η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρει ότι το νέο ομόλογο θα εκδοθεί σε πολύ ευνοϊκό περιβάλλον, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανέβασε την Παρασκευή κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επισημαίνοντας τα καλά αποτελέσματα του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, αλλά και παρατηρώντας συγχρόνως ότι οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αδύναμες.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα