ΟΔΔΗΧ: «Πράσινο φως» για το νέο 10ετές ομόλογο

Ορίστηκαν οι ανάδοχοι: Εντολή σε έξι τράπεζες από το ελληνικό Δημόσιο
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 12:51
UPD:14:30
REUTERS/Dylan Martinez

Τους αναδόχους για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου όρισε το ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για τις τράπεζες BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και J. P. Morgan. Όπως ανακοινώθηκε η έκδοση θα ξεκινήσει «στο εγγύς μέλλον», ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.

Το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ ξεκινούν τις διαδικασίες θέλοντας να κεφαλαιοποιήσουν την ευνοϊκή αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία αναθεώρησε την Παρασκευή από «Β3» σε «Β1» την αξιολόγηση της χώρας.

Όπως έγραφε νωρίτερα η «Ν» το βιβλίο των προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο Τρίτη, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις, ενώ οι προσδοκίες για την απόδοση του ομολόγου είναι κοντά στο 4%.

EURONEWS

Η αναβάθμιση της Moody’s φαίνται πως αποτέλεσε καθοριστικό γεγονός, διότι πρόκειται για τον οίκο που είχε αφήσει επί μακρόν την Ελλάδα με αμετάβλητη αξιολόγηση, ενώ είναι ο πιο αυστηρός στις αξιολογήσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο δεκαετής τίτλος είναι το ομόλογο αναφοράς για κάθε χώρα και η Ελλάδα απουσίαζε από τη συγκεκριμένη αγορά για εννέα χρόνια.

Το τελευταίο δεκαετές ομόλογο εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου 2010, όταν η χώρα ήταν στον προθάλαμο των μνημονίων. Με τη συγκεκριμένη έκδοση το Δημόσιο τότε άντλησε 5 δισ. ευρώ, αλλά με κουπόνι 6,25% και το πραγματικό επιτόκιο να υπερβαίνει το 6,30%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα