Τα σενάρια, που ανεβάζουν την στερλίνα

Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 16:19
UPD:16:22
REUTERS/Dado Ruvic

Υπό πίεση βρίσκεται σήμερα η στερλίνα, στον απόηχο στοιχείων που έδειξαν ότι τα βρετανικά εργοστάσια άρχισαν να κόβουν θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο. Ακόμη και έτσι, ωστόσο, η τελευταία εβδομάδα ήταν η καλύτερη για το βρετανικό νόμισμα εδώ και ένα μήνα, καθώς έχουν περιοριστεί οι φόβοι ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. 

Σήμερα η στερλίνα υποχωρεί 0,2% στα 1,3240 δολάρια και σε εβδομαδία βάση εμφανίζει κέρδη 1,5% έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία έναντι του νομίσματος της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στις 85,88 πένες ανά ευρώ.

Εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια εκείνα, που θέλουν τους Βρετανούς να ζητούν παράταση του Άρθου 50, δηλαδή αναβολή της εξόδου, που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου, η στερλίνα πιθανότατα θα διατηρήσει ή και θα διευρύνει τα κέρδη της. Την μεγάλη ώθηση στο βρετανικό νόμισμα θα έδινε βεβαίως η προοπτική ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή του Brexit. Aυτές δεν είναι καθόλου αμελητέες αν πιστέψουμε την Goldman Sachs, που τις θέλει στο 35%. 

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δίνει αντιθέτως πιθανότητες μόλις 10% σε ένα no deal, δηλαδή έξοδο χωρίς συμφωνία. Η Ε.Ε. σε κάθε περίπτωση ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο και θέλει να διασφαλίσει ότι στην περίπτωσή του θα είναι προστατευμένες και οι καταθέσεις σε υποκαταστήματα βρετανικών τραπεζών, που υπάρχουν στα 27 κράτη- μέλη. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα