Shell: Αντιμέτωπη με δίωξη στην Ολλανδία για πετρελαϊκό deal στη Νιγηρία

Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 16:02
UPD:16:22
REUTERS/Toby Melville

Αντιμέτωπη με ποινική δίωξη στην Ολλανδία θα έρθει η Royal Dutch Shell. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ίδιος ο αγγλο-ολλανδικός κολοσσός η δίωξη αφορά μία πετρελαϊκή συμφωνία, που υπεγράφη το 2011 στην Νιγηρία και που ενδεχομένως να αποδειχθεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δωροδοκίας στην ιστορία του πετρελαϊκού κλάδου. 

Σε σύντομη ανακοίνωσή της η Shell ανέφερε ότι οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές ετοιμάζονται να ασκήσουν δίωξη για κατηγορίες, που συνδέονται «άμεσα ή έμμεσα» με το deal του 2011. Από την πλευρά της εκπρόσωπος της Εισαγγελίας επιβεαβίωσε ότι η έρευνα για την υπόθεση έχει ολοκληρωθεί και έχουν διαπιστωθεί ποινικά αδικήματα. 

Το 2011 η Shell και η ιταλική ανταγωνίστρια Eni έκλεισαν από κοινού συμβόλαιο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη πετρελαϊκού κοιτάσματος στην ακτή της Νιγηρίας. Είχαν εξαγοράσει το κοίτασμα, γνωστό ως OPL245, από εταιρεία, που ήλεγχε ο πρώην υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Νταν Ετέτε. Η συμφωνία γρήγορα κατέρρευσε και το κοίτασμα εξακολουθεί να μην έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Τόσο η Shell όσο και η Eni έχουν στο παρελθόν αρνηθεί κάθε κατηγορία συνδεόμενη με την υπόθεση. Η αγγλο-ολλανδική εταιερία αποφεύγει τώρα το όποιο σχόλιο πέραν της σύντομης ανακοίνωσης. Η Eni σε δική της ανακοίνωση σημειώνει ότι δεν βρίσκεται υπό έρευνα από τις ολλανδικές αρχές και εξακολουθεί να αρνείται την όποια παρατυπία σχετικά με τη συμφωνία του 2011. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα