Σε ένα χρόνο έτοιμος ο αγωγός φυσικού αερίου Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης

Δευτέρα, 03 Απριλίου 2006 16:23
UPD:16:30

Την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης κήρυξε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σήμερα, στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) της Κομοτηνής. Ο αγωγός κατασκευάζεται από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (Δ.ΕΠ.Α.) στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου.

Σκοπός της κατασκευής του Ελληνοτουρκικού Αγωγού Μεταφοράς Φυσικού Αερίου είναι η σύνδεση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΣΜΦΑ) με το αντίστοιχο Τουρκικό, ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά ποσοτήτων αερίου από την Τουρκία, με την προοπτική το ΣΜΦΑ να ενταχθεί στα διακρατικά ενεργειακά δίκτυα μεταφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το συγκεκριμένο τμήμα του έργου (Αλεξανδρούπολη - Κομοτηνή) αποτελεί το δυτικό τμήμα του Ελληνοτουρκικού Αγωγού μήκους 53,4 χλμ. και είναι η επέκταση του ήδη κατασκευασμένου τμήματος Ελληνοτουρκικά Σύνορα - Αλεξανδρούπολη μήκους 33,2 χλμ. Ανάδοχος του έργου Αλεξανδρούπολη- Κομοτηνή είναι η Κοινοπραξία εταιρειών OAO STROYTRANSGAZ-PROMETHEUS GAS S.Α., με συμβατικό τίμημα 20,87 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 42% από ίδιους πόρους της ΔΕΠΑ και κατά 58% από δημόσια δαπάνη, η οποία κατανέμεται ως εξής: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ): 29% και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ): 29%. Η συγχρηματοδότηση από το ΠΔΕ και το ΕΤΠΑ γίνεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (2000 - 2006). Η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται τον Μάρτιο του 2007.

«Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού αποτελεί επέκταση του αγωγού Αλεξανδρούπολη-Κήποι την έναρξη κατασκευής του οποίου εγκαινίασαν τον Ιούλιο του 2005 οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν.

Διευκρινίζουμε ότι με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Ελλάδας - Τουρκίας, θα δώσει τη δυνατότητα μιας ακόμη πύλης εισόδου και τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο και, κατά συνέπεια, θα βελτιώσει το ενεργειακό μας ισοζύγιο. Επιπλέον, σε συνδυασμό με την υλοποίηση της διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας θα ολοκληρωθεί ο ενεργειακός διάδρομος που θα συνδέει τις χώρες παραγωγούς της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής με τις ενεργοβόρες αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Η κατασκευή του αγωγού που εγκαινιάζεται σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Το συνολικό έργο από την Κομοτηνή έως τους Κήπους, συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και με συμμετοχή δημόσιας δαπάνης σε ποσοστό 58% και προϋπολογισμό-εκτίμηση που θα φθάσει τα 81,5 εκατ. ευρώ... Σήμερα, η ΔΕΠΑ, ο πρόεδρός της Ραφαήλ Μωυσής, ο αντιπρόεδρός της Μιχάλης Καραμίχος, και ο διευθύνων σύμβουλος Ασημάκης Παπαγεωργίου, με τη στήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμα ανάπτυξης των διασυνοριακών αγωγών φυσικού αερίου, αλλά και το δίκτυο μέσα στην ελληνική επικράτεια... Μέχρι το 2010 η ΔΕΠΑ θα σκάβει όλο το βόρειο άξονα της χώρας, από τη Θράκη έως την Ηπειρο, προωθώντας τα δίκτυα φυσικού αερίου, υλοποιώντας επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κίνηση στην αγορά και φέρνοντας περισσότερη ανάπτυξη. Εύχομαι προς το τέλος του έτους όλοι εμείς εδώ μαζί με τους γείτονες μας από την Τουρκία να εγκαινιάσουμε και τη λειτουργία του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού, που αποτελεί σταθμό στην οικονομική ανάπτυξη και τη συνεργασία των λαών της περιοχής», τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Σιούφας στην ομιλία του.

O υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας, Ιβάν Ματέροφ,ο οποίος μετείχε ως παρατηρητής στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε χθες, στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επόμενη συνάντηση της τριμερούς επιτροπής εργασίας, στα μέσα Απριλίου, θα καταστεί δυνατή η προσέγγιση των συμφερόντων των χωρών που συμμετέχουν στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και θα αρθούν τα εμπόδια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα