EFG Eurobank: Μέρισμα 0,90 ευρώ ανά μετοχή

Δευτέρα, 03 Απριλίου 2006 15:42

Τη σημασία των θυγατρικών του Ομίλου EFG Eurobank Ergasias στη διεύρυνση του κύκλου εργασιών και των κερδών ανέδειξε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Νίκος Νανόπουλος στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσής της, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2009 οι εκτός Ελλάδας θυγατρικές του ομίλου Eurobank EFG εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν το 30% στα συνολικά έσοδα του Ομίλου και το 20% στα καθαρά κέρδη.

Οπως είπε, στις χώρες της "Νέας Ευρώπης" η Eurobank EFG θα διαθέτει μέχρι το τέλος του έτους δίκτυο 500 περίπου καταστημάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Πολωνία, στην οποία λειτουργούν ήδη 15 καταστήματα και στόχος είναι, έως το τέλος του 2006, να υπάρχουν 50 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη Σερβία, μετά την εξαγορά του 100% της Nacionalna ?tedionica Banka, η οποία διαθέτει ένα δίκτυο 70 καταστημάτων σε όλη τη χώρα, η Eurobank EFG διαθέτει ισχυρή παρουσία, όπως επίσης και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ η Τράπεζα δίνει έμφαση και στην αξιοποίηση της παρουσίας της στην Τουρκία, όπου η χρηματιστηριακή εταιρία που εξαγοράσθηκε το 2005 παρουσιάζει αύξηση εργασιών και μεριδίου αγοράς.

Για την Ελλάδα ο κ. Νανόπουλος είπε ότι συνεχίσθηκε το 2005 η επέκταση της παρουσίας του Ομίλου με γρήγορους ρυθμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα ο Όμιλος βασιζόμενος, τόσο στις πρόσφατες εξαγορές όσο και στην οργανική ανάπτυξη, να διαθέτει μέχρι το τέλος του 2006 870 καταστήματα.

Περιγράφοντας τους στόχους για την τριετία 2006-2008, ο κ.Νανόπουλος έκανε λόγο για μέση ετήσια αύξηση κερδών τουλάχιστον 20% το 2006-2008, καθαρά κέρδη τουλάχιστον 615 εκατ. ευρώ το 2006 που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 23%, αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων 25% έως το 2008 και Δείκτη Κόστους / Εσόδων 45% έως το 2008.

Με αφορμή τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG υπογράμμισε ότι η τράπεζα στηρίζει το διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχείρησης, δηλαδή μεταξύ των μερών εκείνων που έχουν αφενός μεν άμεση γνώση των προβλημάτων, αφετέρου τη διάθεση αναζήτησης χρυσής τομής προς όφελος όλων.

Πρόσθεσε ότι στην πράξη «οι επιχειρησιακές συμβάσεις, όχι μόνον δεν αναιρούν την ανάγκη του διαλόγου, αλλά αντιθέτως στηρίζονται σε αυτόν και γι’ αυτό προάγουν αποτελεσματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα κάθε επιχειρηματικού οργανισμού». Ανέφερε δε ότι «στη Eurobank EFG, παρά τις δυσκολίες των συγχωνεύσεων, έχει θεσπισθεί ένα εργασιακό περιβάλλον που αναδεικνύει τους ικανότερους, προάγει την αξιοκρατία, ανταμείβει την προσπάθεια και τη συμμετοχή στην επιτυχία και δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή συνολικού μερίσματος 286 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,90 ευρώ ανά μετοχή (περιλαμβανομένου και του προμερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή). Το μέρισμα αυτό αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 3,4%, ?ε βάση την τιμή της μετοχής στα τέλη του 2005. Είναι αυξημένο κατά 25% σε σχέση με το μέρισμα της χρήσης του 2004, υπερκαλύπτοντας τον στόχο που είχε θέσει η διοίκηση για αύξηση κατά 15%.

Τέλος εγκρίθηκε επίσης η δωρεάν διανομή δύο νέων μετοχών για κάθε δέκα παλαιές. Αναμένεται ότι θα ληφθούν εγκαίρως οι κατά τον Νόμο απαραίτητες εγκρίσεις ώστε η αποκοπή του δικαιώματος για τη λήψη των νέων μετοχών να γίνει στις 10 Μαϊου και η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στη Χρηματιστήριο Αθηνών στις 17 Μαϊου 2006.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα