Σε επίπεδα ρεκόρ ο χαλκός στη Σαγκάη

Καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια αγοράζουν το μέταλλο
Τρίτη, 04 Απριλίου 2006 07:18

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τις αγορές των μετάλλων, για να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς επιδιώκουν υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που αποφέρουν μετοχές και ομόλογα.

Ο χαλκός αναρριχήθηκε 36% στη Σαγκάη και 32% στο Λονδίνο, από τα τέλη Νοεμβρίου. Ο δείκτης S&P 500, έχει σημειώσει άνοδο 4,6% και οι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, έχασαν 1,6%, την ίδια χρονική περίοδο. Οι οικονομίες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, αυξάνοντας τη ζήτηση για το μέταλλο, που χρησιμοποιείται σε αγωγούς, καλώδια και κτίρια.

Ο χαλκός για παράδοση Ιουνίου, σημείωσε άνοδο έως 2.000 γιουάν, ποσοστό 4%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 52.000 γιουάν (6.483 δολ.) ο μετρικός τόνος, στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Αυτή, είναι και η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος σε ημερήσια βάση, την οποία επιτρέπεται να σημειώσει το μέταλλο στο Χρηματιστήριο. Ο χαλκός, διαπραγματεύθηκε στα 51.870 γιουάν ο τόνος στις 10:44 π.μ., τοπική ώρα.

Ο ΟΟΣΑ, είπε στις 6 Μαρτίου, ότι προβλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Οι κατασκευές κτιρίων – εκτός κατοικιών – που περιλαμβάνει γραφεία, εργοστάσια και σχολεία, αυξήθηκε 0,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, χθες στην Ουάσινγκτον. Εναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, οι εν λόγω κατασκευές, σημείωσαν άνοδο 7,9%.

Επίσης, χθεσινή έκθεση έδειξε ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε πέντε χρόνια τον μάρτιο.

Χθες ο χαλκός αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι οι καθυστερήσεις από τα ορυχεία, θα οδηγήσουν σε ελλείψεις. Στη Χιλή και στο ορυχείο Collahuasi προβλέπεται μείωση της παραγωγής κατά 10.000 τόνους χαλκού, μετά τα προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, William Gysling, στις 31 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο La Caridad, της Grupo Mexico SA, κατέβηκαν σε απεργία την εβδομάδα που πέρασε.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες, προσφέρθηκε στα 5.610 δολ. ο τόνος και αγοράστηκε στα 5.610 δολ. στο London Metal Exchange στις 9:50 π.μ., ώρα Σαγκάης. Το μέταλλο σημείωσε άνοδο 225 δολ., ποσοστό 4,2% χθες, φθάνοντας στα 5.615 δολ., αφού νωρίτερα είχε αναρριχηθεί στα επίπεδα ρεκόρ των 5.616 δολ. ο τόνος. Την πρώτη φορά που το μέταλλο σημείωσε άνοδο πάνω από τα 5.000 δολ., ήταν στις 2 Φεβρουαρίου.

Η Citigroup Inc. εκτιμά ότι 200 δισ. δολ. επενδύθηκαν διεθνώς σε εμπορεύματα, έναντι 45 τρισ. δολ. σε μετοχές και 9,2 τρισ. δολ. σε ομόλογα. Περίπου 2,8 τρισ. δολ. επενδύθηκαν σε μετοχές του κλάδου της ενεργείας, μεταλλουργίες και εταιρείες εξόρυξης. Τα επενδυτικά κεφάλαια που επένδυσαν σε εμπορεύματα, θα κερδίσουν περίπου 50% φέτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Standard Bank Group Ltd. στο Λονδίνο.

Ο χαλκός για παράδοση Μαΐου, σημείωσε άνοδο 0,5 σεντ, ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 2,5525 δολ. η λίμπρα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:51 π.μ., ώρα Σαγκάης. Χθες, σημείωσε άνοδο ρεκόρ, φθάνοντας στα 2,5605 δολ. η λίμπρα.

Το αλουμίνιο για παράδοση Ιουνίου σημείωσε άνοδο έως 370 γιουάν, ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 20.290 γιουάν ο τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, Αυτή η άνοδος ήταν η μεγαλύτερη που σημείωσε το μέταλλο μέσα σε επτά ημέρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα