ΔΝΤ: Υψηλότερη ενδέχεται να είναι η ανάπτυξη σε κόσμο και Ασία

Τρίτη, 04 Απριλίου 2006 07:57

ΣΤΗΝ προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη της Ασίας ενδέχεται να προχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς η ανάπτυξη της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ τροφοδοτεί τη ζήτηση για προϊόντα τεχνολογίας της περιφέρειας, σε συνδυασμό με την άνοδο της απασχόλησης που αυξάνει την κατανάλωση στο εσωτερικό.

Το ΔΝΤ, ενδέχεται να αυξήσει τις προβλέψεις του για την Ασία, εκτός της Ιαπωνίας και για τη διεθνή ανάπτυξη φέτος, κατά την εξαμηνιαία του έκθεση, που θα δημοσιοποιηθεί στις 20 Απριλίου, σύμφωνα με την Wanda Tseng, αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ σε Ασία-Ειρηνικό. Στις 21 Σεπτεμβρίου, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι οι οικονομίες της Ασίας, θα αναπτυχθούν με ρυθμό 6,9% το 2006 και η πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι 4,3%.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές κάμερες και τηλεοράσεις με επίπεδες οθόνες, τονώνει την οικονομική ανάπτυξη των εξαγωγέων ηλεκτρονικών της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ν. Κορέας και της Μαλαισίας. Εταιρείες, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και η Samsung Electronics Co. περιμένουν φέτος υψηλότερες πωλήσεις στο εξωτερικό.

Στις 30 Μαρτίου η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ανατολικής Ασίας – εκτός Ιαπωνίας – και της ινδικής υποηπείρου στο 6,6% από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου που ήταν στο 6,2%, επικαλούμενη ταχύτερη ανάπτυξη των οικονομιών που βασίζονται στις εξαγωγές.

Η οικονομία των ΗΠΑ ενδέχεται να αναπτυχθεί φέτος 3,4%, από 3,5% πέρυσι και της Ιαπωνίας στο περίπου 3% το 2006, από 2,8% το 2005, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,7%, τον χαμηλότερο, σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών. Στις 28 Μαρτίου η Federal Reserve είπε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας είναι «προσωρινή» και αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού για 15η φορά, στο 4,75%.

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,4% ετησίως το τέταρτο τρίμηνο, καθώς αυξήθηκαν οι δαπάνες των καταναλωτών και οι εξαγωγές.

Η Tseng του ΔΝΤ, είπε, ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί το πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους, μετά τη συρρίκνωσή της το τελευταίο τρίμηνο του 2005, ενώ η συνολική της ανάπτυξη θα είναι πάνω από το 3% το 2006.

Η πρόβλεψη για την Κίνα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, ενώ της Ινδονησίας προς τα κάτω, είπε η Tseng από το Siem Reap όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των ανώτερων αξιωματούχων από τα υπουργεία Οικονομικών και τις Κεντρικές Τράπεζες των 10 χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, με τη συμμετοχή της Ιαπωνίας, της Κίνας και τη Ν. Κορέας.

Μεταξύ των λοιπών αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας, η ζήτηση της κατανάλωσης επίσης αυξάνεται, κυρίως εξ αιτίας της βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας και της αύξησης των αγροτικών εισοδημάτων, αποτέλεσμα της υψηλότερης τιμής των εμπορευμάτων.

Εκτός της Κίνας και της Ιαπωνίας, οι επενδύσεις είναι ακόμη μικρές στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις οικονομικές αγορές της περιφέρειας, είπε η Tseng.

Η ίδια επεσήμανε ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού και ο πληθωρισμός, αυξάνουν τις ανισότητες στον κόσμο, ενώ ο κίνδυνος της πανδημίας του ιού της νόσου των πτηνών, απειλεί ακόμη την ανάπτυξη, τόσο στην Ασία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Σε χώρες όπως η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη, οι οποίες είτε μείωσαν είτε διέκοψαν τις επιδοτήσεις καυσίμων, η επίδραση των υψηλότερων τιμών πετρελαίου θα είναι μεγαλύτερη απ'ό,τι πριν, κατέληξε η Tseng.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα