Ευάλωτη στις αλλαγές διάθεσης των επενδυτών για ρίσκο εξακολουθεί να παραμένει η τουρκική λίρα, όπως προειδοποιούν αναλυτές της Capital Economics. Αν και θεωρούν ότι δεν είναι πιθανή μία επανάληψη του περσινού οδυνηρού σκηνικού, που είδε το τουρκικό νόμισμα να χάνει απότομα πάνω από το 30% της αξίας του, βλέπουν πιέσεις και πιθανή υποτίμηση.
Το τουρκικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει βελτιωθεί αισθητά, εμφανίζοντας έλλειμμα 3,6% του ΑΕΠ τον Δεκέμβριο έναντι 6,5% στα μέσα του 2018. Ωστόσο αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η αδύναμη αγοραστική δύναμη και ζήτηση των νοικοκυριών έχει συμπιέσει αισθητά τις εισαγωγές, ενώ η φθηνή λίρα δίνει ώθηση στις εξαγωγές. Δεν είναι λοιπόν παράγοντες, που ικανοποιούν το τουρκικό οικονομικό επιτελείο. Επιπλέον η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε 1,1% (σε τριμηνιαία βάση) το τρίτο τρίμηνο και πιθανότατα ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες του 2018, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Από τη στιγμή λοιπόν που τα σύννεφα πάνω από την τουρκική οικονομία δεν έχουν ακόμη διαλυθεί, το νόμισμα της χώρας θα δέχεται πιέσεις όσο εντείνεται η απομάκρυνση των επενδυτών από οτιδήποτε ενέχει ρίσκο. Η Capital Economics προβλέπει υπό αυτές τις συνθήκες ότι η λίρα θα αποδυναμωθεί από τα 5,23 δολάρια σήμερα στα 6,25 δολάρια έως τα τέλη του 2019. Πρόκειται για πτώση της τάξης του 15%.
naftemporiki.gr