Market Beat: Η αγορά ελπίζει και αγωνίζεται να απομακρυνθεί από τις 660 μονάδες

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 10:36
UPD:10:36
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Toυ Κώστα Ιωαννίδη

Από χθες το πρωί ορίσαμε αυτή τη βδομάδα ως σημαντική σχετικά με την απελευθέρωση των συναλλαγών και των τιμών από μια δεκάμηνη «σκλαβιά». Την έβαλαν σε αυτή, η υπόθεση της ΦΦΓΚΡΠ και η ευαίσθητη από κάθε άποψη εκκρεμότητα των κόκκινων δανείων. Την βγάζει η διάθεση των κυβερνόντων να προχωρήσουν στα συμπεφωνημένα, για να έρθουν τα χρήματα από Βρυξέλες. Εκτός της βελτίωσης που εξακολουθεί να δείχνει η αγορά ομολόγων, με την απόδοση χθες να είναι νέο χαμηλό 52 εβδομάδων, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν ήταν υπέρ της δυναμικής που αναπτύχθηκε χθες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με λίγους εγχώριους παράγοντες να την περιμένουν άμεσα, η αγορά χθες έφυγε προς υψηλότερα των 660 μονάδων επίπεδα, με οδηγό της ανόδου τις Τράπεζες. Εκτός της απληστίας ορισμένων για απόκτηση κερδών από ελληνικές μετοχές, πανευρωπαϊκά η διάθεση για ρίσκο ήταν μειωμένη, όπως συνήθως στις σπάνιες περιπτώσεις συναλλαγών στον πλανήτη, χωρίς «φως» από τη Νέα Υόρκη. Στην Αθήνα ο τζίρος πέρασε τα 44 εκατ. ευρώ και συνεχίστηκε το ενδιαφέρον για αγορές στα blue chip που τα κέρδη τους την περασμένη εβδομάδα ήταν ανώτερα των δεικτών. Παράλληλα συνεχίστηκε η πίεση σε ορισμένα από τα καθοδικά στη βδομάδα εκπνοής με αποτέλεσμα να έχουμε διατήρηση της ορμής ανά τίτλο άσχετα αν ήταν ανοδική ή πτωτική.

Χθες το ταμπλό άρχισε να τραγουδά από νωρίς το «θα σου φύγω στο ‘χα πει θα σου φύγω και γέλαγες εσύ». Αρκεί να αναφέρουμε, πως η σκληρή οροφή που δεν επέτρεπε στον ΓΔ να περάσει σε ανώτερα από τις 660 μονάδες επίπεδα είχε ξεπεραστεί πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Στις 11:23, ο μέσος όρος ήταν στις 660,6 μονάδες και από τότε ως το πέρας των συναλλαγών, δεν προκλήθηκε η παραμικρή ανησυχία για πιθανή επιστροφή χαμηλότερα. Αντίθετα, πριν τις 12:00 είχε αποκτήσει τιμή άνω των 663 χωρίς πισωγύρισμα.

Οδηγοί στην άνοδο ήταν τα τραπεζικά blue chip και όπως συνήθως όταν ο κλαδικός τους δείκτης κερδίζει πάνω από +3% και το διατηρεί, οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες εμφανίζουν κέρδη. Το σημαντικό για τη στήλη ήταν ότι μια τέτοια κίνηση, χωρίς την προϋπόθεση που θέτουν οι εγχώριοι παράγοντες, έγινε μια μέρα που οι αγορές της Wall Street ήταν κλειστές, γιορτάζοντας τη μέρα του Προέδρου. Η προϋπόθεση αφορά στην αναγκαιότητα αύξησης των όγκων, για να ξεπεραστεί η συσσώρευση. Για εμάς ήταν μια ειδοποιημένη από την στατιστική άνοδος, που επειδή δεν την πραγματοποίησαν κινήσεις εγχωρίων παικτών, ήταν λιγότερο «πιστευτή».

Πολλοί  εγχώριοι  αναλυτές ανέφεραν τις 667 μονάδες ως την πάνω μεριά της ζώνης αντίστασης, ενώ η δυναμική της ημέρας έδινε μια αργή κλιμάκωση προς τις 670 μονάδες από τις 12:30, με τον ΓΔ τότε στις 664 χωρίς ενδιάμεσες διορθώσεις. Ήτοι, δεν είχαν καμία διάθεση για ξεφόρτωμα αξιώσεων οι απαισιόδοξοι χθες. Ωστόσο δεν έγινε και καμία μεγάλων διαστάσεων κίνηση για κλείσιμο ανοικτών θέσεων short. Σήμερα λοιπόν θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό η διατήρηση του ανοδικού momentum που αποκτήθηκε από την αλυσίδα των 5 ανοδικών εβδομάδων, ενώ τα σήματα από τα ασιατικά χρηματιστήρια είναι θετικά. 

Οι αναφορές σχετικά με την πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ώθησαν τους επενδυτές να είναι ελαφρώς αισιόδοξοι ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό μέχρι την 1η Μαρτίου που θα αποκλιμακώσουν τη διαφωνία τους ή τουλάχιστον θα αποφύγουν μια απότομη αύξηση των τιμολογίων, αν και από τις συνομιλίες που προέκυψαν πολύ λίγα έχουν αποκαλυφθεί.

Ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για την επίλυση του εμπορικού τους πολέμου θα διεξαχθεί την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση σε υψηλότερο επίπεδο αργότερα στην εβδομάδα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενδέχεται να παρατείνει την προθεσμία της 1ης Μαρτίου, η οποία έχει σταματήσει την άμεση αύξηση των τιμολογίων σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 25% από 10%.

Η πολιτική έχει τεράστια επίδραση στα χρηματιστήρια, αλλά μαρτυράει δρόμους μόνο όταν την «ακούς» ακομμάτιστα. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Αργία

Σημειώνεται ότι η Wall Street ήταν κλειστή χθες λόγω της Ημέρας των Προέδρων (President’s Day).

ΕΥΡΩΠΗ

Την πρώτη μέρα της βδομάδας οι επενδυτές φάνηκε να επικεντρώνονται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πανευρωπαϊκός ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά +0,23% στις 369,78 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,24% στις 7.219,47 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,01% στις 11.299,20 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,3% στις 5.168,54 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 9.155,50 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,58% στις 20.329,83 μονάδες.

Επτά βουλευτές του κόμματος των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία υπέβαλαν την παραίτησή τους τη Δευτέρα. Επιπλέον, σε ένα πρωτοφανές βήμα προχώρησε η γερμανική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας (BaFin), απαγορεύοντας την ανοικτή πώληση μετοχών της Wirecard για δύο μήνες. Η BaFin σημείωσε ότι οι επενδυτές παγκοσμίως απαγορεύεται να παίρνουν short θέσεις ή να αυξάνουν τις υπάρχουσες στον τίτλο μέχρι τις 18 Απριλίου. Είναι η πρώτη φορά που έχει απαγορευθεί το short-selling σε μία μετοχή.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στα 1,1316 δολάρια από 1,1298 την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Η περίπου ανεξάρτητη των ευρωπαϊκών κούρσα, έφερε νέους ορίζοντες για το ΓΔ

Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πορεία σε θετικό πεδίο. Για το διάστημα από τις 10:48 ως τις 16:59 η κίνηση χωρίς μεγάλα ενδιάμεσα διαστήματα ήταν σταθερά ανοδική. Λίγο μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 1,1 μονάδων, στο εικοσάλεπτο περίπου, σημειώθηκε το ελάχιστο. Ήταν οι 656,23 από 652,18 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο και ήρθε στις 10:48. Το υψηλό των 667,87 μονάδων από 655,97 την προηγούμενη, σημειώθηκε στις 16:54. Στο δεύτερο μέρος για λιγότερο από μισή ώρα κινήθηκε με επίδραση πιέσεων με αποτέλεσμα οριακών μεταβολών μείωσης των κερδών και προς το τέλος στις 15:45 πέρασε πάλι οριστικά σε αταλάντευτη άνοδο. Έτσι από τις 10:30 ο ΓΔ κινήθηκε  νευρικά, ορίζοντας αρχικά ελάχιστο και λίγο προ του τέλους μέγιστο. Έτσι εμφάνισε μεγαλύτερη έναντι των πέντε προηγούμενων συνόδων διακύμανση μέρας από το υψηλό των 667,87 μονάδων ως το κατώτερο των 656,23, που σημειώθηκε μια φορά στην αρχή της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Έγινε σαφές πως μετά το ελαφρώς πτωτικό ημίωρο, που έφερε τον ΓΔ στο ελάχιστο της μέρας, που ήταν πολύ ψηλότερα από το κατώτερο της περασμένης βδομάδας και του τρέχοντος έτους, θα γινόταν η προσπάθεια ξεπεράσματος ενδοσυνεδριακά των 660 μονάδων και ήταν βέβαιο το θετικό πρόσημο ως το πέρας της διαπραγμάτευσης. Μετά τις 12:36 υπήρξε ανοδική κίνηση μακράς διαρκείας του ΓΔ πάνω από τις 663 μονάδες. Κατάφερε έτσι να γράψει ελάχιστο σχετικά γρήγορα αλλά το μέγιστο δεν ήταν κοντά στα ψηλά της περασμένης βδομάδας. Στις 17:00 σταμάτησε στις 667,32 μονάδες. Στις δημοπρασίες, από την ισορροπία της ζήτησης έναντι προσφοράς τον έκλεισαν στις 667,46 από 655,10 που ήταν 12,36 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Έτσι, η αγορά «επέτυχε» να εμφανίσει ανοδικό κλείσιμο, με δυνατότητες να κινηθεί με σημαντική διακύμανση, ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα στην εξέλιξη της μέρας, με χρηματιστήρια που εμφάνισαν πολύ μέτρια συγκριτικά εικόνα στην πορεία των τιμών. Κατάφερε μάλλον να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε όγκους συναλλαγών πολύ καλύτερους από το μέσο όγκο της περασμένης εβδομάδας.

Τη σύνοδο σφράγισε το σχετικά καλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 2,185 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση κερδών σε όλα τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης τους (8 έναντι 6 μονάδων). Τελικά, η απόδοση με πτώση 6,0 μονάδων βάσης έγραψε χαμηλότερο σε βάθος δώδεκα μηνών το 3,77%.

Ήταν σύνοδος με χωρίς εναλλαγή στην υπεροχή των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 656,23 από 652,18 την προηγούμενη ήταν 63,53 μονάδες πάνω από το κατώτερο τελευταίων δώδεκα μηνών στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ήπια ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών μετά τις 16:30, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν αργία. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 667,46 μονάδες, που ήταν 11,33 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,31 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν σύνοδος με πολύ μεγαλύτερο (11,64 από 3,79 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 48,967 από 48,351 δις ευρώ. Δυο blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΜΟΗ -1,42%, και ΟΛΠ -0,12% ενώ 22 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+6,20% από +1,02%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +5,77% από +1,96%, την ΕΤΕ στο +10,31% από +3,24%, ΕΥΡΩΒ +3,71% από -1,01% και την ΠΕΙΡ στο +8,79% από -2,25%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως και τα blue chip με μεταβολή +1,968% από -0,08%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε πολύ, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 11) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 11) και ένα  την ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,89% και έφθασε στις 667,46 από 655,10 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1754,45 από 1721,65 με μεταβολή +1,72%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν ουσιαστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,006 από 26,655 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,185 από 0,633 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 24,250 από 31,096 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,662 από 1,268 από 1,741 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 69 από 53, των καθοδικών 28 από 40 και 32 από 30 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Αισιόδοξα στοιχήματα για τον 25άρη, οι όγκοι αυξήθηκαν τα ΣΜΕ επί μετοχών

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη ανοδική δυναμική, μόνιμα σε θετικό πεδίο. Νωρίς, στις 10:49 εμφανίστηκε το ελάχιστο στις 1723,06 μονάδες και στις 16:59 ήρθε το μέγιστο στις 1754,45. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 1752,93 μονάδες. Με τις δημοπρασίες ορίστηκε το κλείσιμο στις 1751,18 με μεταβολή +1,72%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 12,872 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαρτίου, άλλαξαν χέρια 1696 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1757,00, κατώτερο τις 1722,25 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1751,25. Επίσης διακινήθηκαν 19 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με τελευταίες πράξεις στις 1756,51 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Μαρτίου ήταν 4578 από 4388 και για τη σειρά Απριλίου 72 ΣΜΕ. Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 11408 για τη σειρά Μαρτίου, της ΕΤΕ με 11942, της ΕΥΡΩΒ με 9457 και 2500 για τη σειρά Ιουνίου, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 6316 και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ τα 933 από 294 για την κυρίαρχη σειρά.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για να μπορέσει να μας πείσει. Στα θετικά ο Τραπεζικός κλάδος, που υπολειπόταν από την υπόλοιπη Αγορά μιας και κατάφερε να κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα με κέρδη της τάξεως του 5,91%, με την Αγορά να περιμένει λύσεις πιο γρήγορα χρονικά. Η συμφωνία με το Κράτος, σε σχέση με τον Νόμο Κατσέλη στα θετικά.

Τεχνικά η κατοχύρωση του 430, μπορεί να τις οδηγήσει στις 470 μονάδες. Οι Ξένοι φαίνεται να συνεχίζουν να είναι διστακτικοί, ενώ το σύνολο των Επενδυτών περιμένει την ανακοίνωση των εκλογών, γεγονός που μπορεί να δώσει, βραχυπρόθεσμα, σοβαρή ώθηση στην Αγορά. Αντίθετα, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που μπορεί να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην ήδη τραυματισμένη Ελληνική Οικονομία.

Η συνταγματική αναθεώρηση προχώρησε θετικά στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ απομακρύνθηκε και ο κίνδυνος νέας εκλογικής αναμέτρησης λόγω Προεδρικής εκλογής το 2020. Το 10ετες συνεχίζει να κινείται πτωτικά, κάτι που θα μας δώσει την άνεση να χρηματοδοτήσουμε και τις υπόλοιπες ανάγκες του 2019 με ένα 10ετες ομόλογο.

Η πολιορκία του επιπέδου 663, για τον γενικό δείκτη συνεχίζεται, θυμίζοντας ότι είναι εβδομαδιαίο “stop” στο “short”. Η Αγορά περιμένει νέα σε σχέση με τις Αποκρατικοποιήσεις, τον Αναπτυξιακό Νόμο και μία σοβαρή Τραπεζική λύση για να κινηθεί πιο επιθετικά. Ουσιαστικά αυτό που παρατηρούμε είναι η συντήρηση δυνάμεων μέχρι να έρθουν καλά νέα, μιας και οι πωλητές είναι σχετικά αδύναμοι ξέροντας ότι αργά, ή γρήγορα θα προκηρυχτούν εκλογές με αρκετά κεφάλαια που δεν βιάζονται να παίρνουν σταδιακά θέσεις.  

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν άνοδο κοντά στα υψηλά τεσσάρων μηνών σήμερα Τρίτη, υποστηριζόμενες από τις ελπίδες ότι οι εμπορικές συνομιλίες της Κίνας σημείωναν πρόοδο και από τις προσδοκίες για πολιτικές τόνωσης που θα αποφασίσουν οι κεντρικές τράπεζες.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία ήταν ελαφρά ψηλότερα +0,1%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν αρχικά σχεδόν επίπεδος και αργότερα εμφάνισε κέρδη +0,25%.

Οι κινεζικές μετοχές άλλαξαν ελάχιστα, με τον δείκτη μπλε τσιπ να αυξάνεται κατά 0,1% μετά την άνοδο +2,68% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι αναφορές σχετικά με την πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ώθησαν τους επενδυτές να είναι ελαφρώς αισιόδοξοι ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό μέχρι την 1η Μαρτίου που θα αποκλιμακώσουν τη διαφωνία τους ή τουλάχιστον θα αποφύγουν μια απότομη αύξηση των τιμολογίων, αν και από τις συνομιλίες που προέκυψαν πολύ λίγα έχουν αποκαλυφθεί.

Ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για την επίλυση του εμπορικού τους πολέμου θα διεξαχθεί την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση σε υψηλότερο επίπεδο αργότερα στην εβδομάδα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενδέχεται να παρατείνει την προθεσμία της 1ης Μαρτίου, η οποία έχει σταματήσει την άμεση αύξηση των τιμολογίων σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 25% από 10%.

Αντανακλώντας το μεταβαλλόμενο φρόνημα, οι κινεζικές μετοχές αυξήθηκαν ραγδαία μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, με το δείκτη μετοχών της ChinaCI της MSCI να αυξάνεται κατά 6,5%, με τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις μεγάλες αγορές παρά την εξασθενημένη οικονομία της Κίνας. Επιπλέον, οι επενδυτές αποφασίζουν τώρα να επιστρέψουν σε πιο επικίνδυνες αγορές περιουσιακών στοιχείων, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε νωρίτερα αυτό το έτος, ότι θα μπορούσε να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων υπό το πρίσμα της οικονομικής επιβράδυνσης των ΗΠΑ.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ και άλλα ευαίσθητα σε κινδύνους νομίσματα στηρίχθηκαν από τις ελπίδες από την εξέλιξη στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αν και τα περισσότερα νομίσματα είχαν κολλήσει σε γνωστές για αυτά ζώνες τιμών. 

Το ευρώ άλλαξε τα χέρια στα 1,1304 δολάρια, έναντι του χαμηλού τριμήνου της Παρασκευής ύψους 1,1234 δολαρίων. Μια σειρά αδύναμων ευρωπαϊκών οικονομικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για το ΑΕΠ της Γερμανίας, επιβάρυναν το κοινό νόμισμα.

Τα σχόλια του Olli Rehn της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Κυριακή προκάλεσαν κερδοσκοπία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει έναν ακόμη γύρο στοχοθετημένων μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης (TLTRO) για τη στήριξη τραπεζικών δανείων.

Το δολάριο έφτασε τα 110,49 γεν, ξεκινώντας από την κορυφή επτά εβδομάδων της εβδομάδας 111,13. Η στερλίνα ήταν ελαφρώς ασθενέστερη στα 1,2905 δολάρια, με το ενδιαφέρον εστιασμένο στις συνομιλίες για το Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο χρυσός έφθασε τα 1.325 δολάρια την ουγγιά μετά από την πρόσφατη άνοδο σε υψηλό σχεδόν 10 μηνών των 1.327,40 δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα