Νέο πλήγμα ενόψει Brexit: Η Honda κλείνει εργοστάσιο, χάνονται 3.500 θέσεις

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 10:41
UPD:10:44
REUTERS/YUYA SHINO

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda επιβεβαίωσε σήμερα, Τρίτη, τα σχέδιά της να κλείσει το εργοστασιό της στο Σουίντον της Βρετανίας, όταν ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος παραγωγής, δηλαδή το 2021. Η απόφαση σημαίνει την απώλεια 3.500 θέσεων εργασίας. 

Σήμερα το εργοστάσιο παράγει 150.000 αυτοκίνητα ετησίως, δηλαδή ένα κάθε 69 δευτερόλεπτα. «Η απόφαση έρχεται καθώς η Honda επιταχύνει τη στροφή της στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ως απάντηση στις άνευ προηγουμένου αλλαγές στην παγκόσμια βιομηχανία αυτοκίνητου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. 

«Η μεγάλη πρόκληση της ηλεκτροκίνησης μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμ συνολικά τις δραστηριότητες παραγωγής και να εστιάσουμε την προσοχή μας σε περιοχές, όπου αναμένουμε υψηλούς όγκους παραγωγής» προσθέτει, ενώ αναγνωρίζει ότι ο σημερινός ρόλος της βρετανικής μονάδας της ως παγκόσμιου κέντρου παραγωγής «ενδεχομένως να μην είναι βιώσιμος». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Brexit στην ανακοίνωση της Honda. Ωστόσο τα βρετανικά μέσα σχολιάζουν πως πρόκειται για μία απόφαση που συνδέεται άμεσα με τις ανησυχίες για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, από τη στιγμή που πέντε εβδομάδες πριν από την έξοδο δεν έχει καθοριστεί ακόμη πια θα είναι η σχέση της με την Ε.Ε. Συνιστά δε όπως επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία,  λίγο πριν το Brexit. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες η επίσης ιαπωνική Nissan ακύρωσε τα σχέδιά της για νέα γραμμή παραγωγής στη Βρετανία, επικαλούμενη ανοιχτά το Brexit. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT, BBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα