Αγώνας δρόμου για την άντληση 1,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις

Το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, οι προτεραιότητες και οι αβεβαιότητες 
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 10:12
UPD:10:19
Eurokinissi/....................

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Με στόχο την άντληση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις -χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται το έσοδο από τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»- το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενέκρινε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπό την πίεση των δανειστών, οι οποίοι ζητούν ταχεία πρόοδο στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει όλα τα βήματα που θα ακολουθήσουν για την αξιοποίηση 24 διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εταιρείες που έχουν ενσωματωθεί και στη λίστα των 16 μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων της 2ης αξιολόγησης. Βάσει της ενημέρωσης για την πρόοδο που έχει καταγραφεί σε ό,τι αφορά το θέμα της ΔΕΗ και των λιγνιτικών μονάδων, του Ελληνικού και της ΔΕΣΦΑ, θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η στάση των θεσμών. Στάση η οποία θα αποτυπωθεί στην έκθεση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου. 

Το αναλυτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα αποκαλύπτει ότι το επόμενο μεγάλο βήμα στο «μέτωπο» του Ελληνικού θα είναι η διενέργεια του ανοικτού διαγωνισμού για τη χορήγηση της άδειας του καζίνο. Για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται να δρομολογηθεί τώρα η πώληση του 30% των μετοχών, ενώ πλήθος εκκρεμοτήτων -οι οποίες αφορούν και το αρμόδιο υπουργείο αλλά και την εταιρεία- καταγράφονται στο «μέτωπο» της Εγνατίας. 

Με βάση τον προγραμματισμό της φετινής χρονιάς, από την πώληση μετοχών ή την αξιοποίηση της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, της Εγνατίας, των Ελληνικών Πετρελαίων, την πώληση των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος», την αξιοποίηση της ΔΕΠΑ και των μαρίνων, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εισπράξει 1,17 δισ. ευρώ μέσα στο 2019. Ολόκληρο αυτό το ποσό θα πρέπει να εισρεύσει στο κρατικό ταμείο μέσα στο 4ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Προς το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται να εισπραχθούν και τα περίπου 334 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση των ακινήτων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα πρέπει να προέλθει από το Ελληνικό, για το οποίο έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη 300 εκατ. ευρώ κατά τη φετινή χρονιά. 

Λιμάνια
Στους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου, όπου το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών, προωθείται η υπογραφή μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης για την περίοδο μέχρι το 2042. Εκκρεμεί η ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για τις συμβάσεις υπο-παραχώρησης η οποία αφορά: 

  • Την κύρωση των υφιστάμενων συμβάσεων κύριας παραχώρησης για τους Οργανισμούς Λιμένος με έναν νόμο.
  • Τη δυνατότητα τροποποίησης των συμβάσεων κύριας παραχώρησης, ώστε να δίδεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων υπο-παραχώρησης.
  • Την επιβολή στον υπο-παραχωρησιούχο αντισταθμιστικού τέλους προς τον οικείο Οργανισμό Λιμένος.

Τα επόμενα βήματα θα είναι η προτεραιοποίηση λιμένων και η έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών από το ΤΑΙΠΕΔ των επιλεχθέντων προς αξιοποίηση λιμενικών δραστηριοτήτων (προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο). Η κύρωση με νόμο της σύμβασης υπο-παραχώρησης θα γίνει για κάθε λιμάνι ξεχωριστά μετά το τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας. 

ΕΕΣΤΥ
Για τον πάροχο υπηρεσιών συντήρησης τροχαίου υλικού εκκρεμεί πλέον η μεταβίβαση των μετοχών και το χρηματοοικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής. Ο διαγωνισμός πώλησης στη Rosco έχει ολοκληρωθεί από τις 29 Οκτωβρίου του 2018.

ΔΑΑ
Μετά την κύρωση της σύμβασης παράτασης από τη Βουλή, εκκρεμεί το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, αλλά και η δρομολόγηση των διαδικασιών για την πώληση του 30% των μετοχών. «Η προετοιμασία της συναλλαγής πώλησης του ποσοστού που διατηρεί το ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΑΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την έναρξη υλοποίησης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρονικής παράτασης της ΣΑΑ του ΔΑΑ» αναφέρει ο προγραμματισμός του ΤΑΙΠΕΔ. Μετά τη μεταβίβαση, η συμμετοχή του Δημοσίου θα περιοριστεί από το 55% στο 25%, όσο δηλαδή είναι και το ποσοστό που θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). 

Εγνατία
Για το έργο παραχώρησης του δικαιώματος λειτουργίας συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου για 35 χρόνια η κυβέρνηση έχει δεχτεί επικρίσεις από τους θεσμούς λόγω των καθυστερήσεων. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταχωρήσει σειρά εκκρεμοτήτων στον σχεδιασμό του, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν ενέργειες του Δημοσίου: 

  • Τροποποίηση από το υπουργείο Υποδομών της Πρόσκλησης Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μετάταξη του προσωπικού της Εγνατίας Οδού, βάσει της επιστολής που θα αποσταλεί από την Εγνατία Οδό και θα εκθέτει τις ανάγκες της εταιρείας σε προσωπικό έως την έναρξη της παραχώρησης (Φεβρουάριος 2019).
  • Έγκριση από το υπουργείο Υποδομών του εγκεκριμένου από την Εγνατία Οδό προϋπολογισμού για το 2019. 
  • Υποβολή από το υπουργείο Υποδομών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του προτεινόμενου υποψήφιου για τη θέση του δ/ντος συμβούλου, αλλά και του προέδρου της Εγνατίας Οδού, σε συνέχεια αξιολόγησης λίστας υποψηφίων από ανεξάρτητο εξωτερικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ και ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισής του από τη Βουλή.
  • Έκδοση ΚΥΑ θέσης σε λειτουργία των ΣΔ Ωραιοκάστρου και Ασπροβάλτας, η οποία, σύμφωνα με το SMOU, έπρεπε να εκδοθεί εντός μίας εβδομάδας από την ολοκλήρωση της κατασκευής των ως άνω σταθμών (η κατασκευή της Ασπροβάλτας ολοκληρώθηκε στις 11/10/2018 και του Ωραιοκάστρου στις 20/11/ 2018).
  • Αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, οι οποίες έχουν λήξει ή αναμένεται να λήξουν. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. υποβάλλει τις σχετικές αιτήσεις και μελέτες στη ΔΙΠΑ (εκκρεμεί η ολοκλήρωση των υποβολών)/Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕ). Η ΔΙΠΑ πρέπει να προβεί στην έκδοση νέων ΑΕΠΟ (για τις άδειες που έχουν λήξει) ή να ανανεώσει όσες λήγουν σύντομα (A’ τρίμηνο 2019). 
  • Η Διοικητική Αρχή Σηράγγων πρέπει να απαντήσει οριστικά σε όλους τους υποβληθέντες από την Εγνατία Οδό φακέλους (έγκριση μελετών) αναφορικά με την αδειοδότηση των 33 σηράγγων του Αυτοκινητοδρόμου (Α’ τρίμηνο 2019).
  • Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εγνατία Οδός Α.Ε. πρέπει να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για τις επικείμενες εργασίες που περιγράφονται στη Σύμβαση Παραχώρησης και ειδικά για την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων (Α’ τρίμηνο 2019).
  • Εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής, κατόπιν της έγκρισής της από την DG MOVE (Α’ τρίμηνο 2019).
  • Έκδοση απαιτούμενων αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του σταθμού διοδίων Καβάλας (Φεβρουάριος 2019).

Από την πλευρά της η Εγνατία Οδός Α.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσει την κατασκευή των μετωπικών και πλευρικών διοδίων μέσα στο πρώτο τρίμηνο, να υποβάλει όλους τους φακέλους για την αδειοδότηση των σηράγγων και να απελευθερώσει τα έσοδα της Εγνατίας Οδού από το υφιστάμενο υπέρ της Τρ. Πειραιώς ενέχυρο πριν από την κατακύρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. 

Ελληνικά Πετρέλαια
Για την πώληση του 50,1% των μετοχών (σ.σ.: 35,5% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο στην Paneuropean Oil and Industrial Holdings) εκκρεμεί η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, με στόχο η αποκρατικοποίηση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. 

ΔΕΗ
Η μεγάλη εκκρεμότητα αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μελίτη και Μεγαλόπολη. Δεδομένου το ότι ο σχετικός διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και επαναπροκηρύχθηκε, το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσει και «ενναλακτικές στρατηγικές επιλογές αξιοποίησης» της συμμετοχής του, η οποία ανέρχεται στο 17% των μετοχών της ΔΕΗ. Για τη ΔΕΗ υπάρχει δέσμευση μείωσης των μεριδίων λιανικής κάτω από το 50% μέχρι και το 2020 και γι’ αυτό διατίθενται ποσότητες ηλεκτρισμού στους ανταγωνιστές της μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ. 

ΕΥΑΘ
Για την πώληση του 24,02% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης εκκρεμούν: 

  • Η αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας.
  • Ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΥΑΘ. 
  • Ο προσδιορισμός κόστους παροχής υπηρεσιών ύδατος.
  • Η πρόσληψη συμβούλων για την αξιοποίηση του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ. 

 
ΕΥΔΑΠ
Για την πώληση του 11,33% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ (το 50% θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και της ΕΕΣΥΠ) εκκρεμούν: 

  • Η αναθεώρηση και χρονική επέκταση της υφιστάμενης Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας. 
  • Η αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας (ΕΓΥ).
  • Ο προσδιορισμός της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΥΔΑΠ. 
  • Ο προσδιορισμός του κόστους παροχής υπηρεσιών ύδατος. 
  • Η πρόσληψη συμβούλων για την αξιοποίηση του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ. 

ΔΕΠΑ
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχωρισμού των δραστηριοτήτων σε εμπορίας και υποδομών, τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι τα εξής: 

  • Εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης του μεριδίου συμμετοχής 50% + 1 μετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εμπορία από το ΤΑΙΠΕΔ εντός τουλάχιστον ενός μηνός από την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ, το οποίο εκκρεμεί. 
  • Δικαίωμα αρνησικυρίας ΕΔ: Η άσκηση από το ΕΔ του δικαιώματος αρνησικυρίας περιορίζεται σε θέματα που συνιστούν αναγκαία και αναλογική δράση για: (i) την εφαρμογή υφιστάμενων και μελλοντικών προληπτικών μέτρων και σχεδίων έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον κανονισμό (Ε.Ε.) 2017/1938, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης διασφάλισης επαρκούς διαφοροποίησης πηγών και διαδρομών εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του ΥΦΑ, (ii) τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις (π.χ. δέσμευση ποσοτήτων) που προϋπήρχαν του διαγωνισμού και απορρέουν από τη συμμετοχή στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI). Η άσκηση αυτού του δικαιώματος αρνησικυρίας μπορεί να υποβληθεί σε δικαστικό έλεγχο ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων εάν αμφισβητηθεί από τον άλλο μέτοχο.
  • Η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης του μεριδίου συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου (14%) στις υποδομές θα εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της εμπορίας (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 10). 

Αφάντου Ρόδου
Για την πώληση του 100% των μετοχών δύο εταιρειών ειδικού σκοπού που έχουν συσταθεί (Βόρεια Αφάντου και Νότια Αφάντου με τους πλειοδότες να είναι οι M.A. Angeliadis και T.N. Aegean Sun Investment Limited) εκκρεμούν:

  • Έκδοση πιστοποιητικού τελεσιδικίας από Δ/νση Δασών Δωδ/σου για Ν. Αφάντου.
  • Δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
  • Καταγραφή και τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων στο Ν. Αφάντου.
  • Σύσταση 3 εταιρειών ειδικού σκοπού για την εισφορά του δικαιώματος στον επενδυτή για το Ν. Αφάντου.
  • Υπογραφή των Συμβάσεων Αγοραπωλησίας μετοχών (Β. & Ν. Αφάντου).
  • Οικονομικό κλείσιμο συναλλαγής (Β. & Ν.  Αφάντου) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. 

Ν. Καβάλα
Πρόκειται για το έργο μετατροπής του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας στην πρώτη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της χώρας. Σε αυτό το έργο εκκρεμούν: 

  • Πρόσληψη τεχνικών συμβούλων.
  • Υποβολή προς το υπουργείο Ενέργειας συμπερασμάτων αναφορικά με τον ρόλο του έργου και τη σύνδεση αυτού με τον ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό για την αγορά φυσικού αερίου. Τα εν λόγω συμπεράσματα θα αξιολογηθούν προ της έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 4001/11) αναφορικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του έργου. 
  • Έκδοση της ως άνω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
  • Εκκίνηση διαγωνιστικής διαδικασίας μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2019.  

Προς παραχώρηση 17 μαρίνες
Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να μεταβιβάσει το δικαίωμα παραχώρησης σε 17 μαρίνες. Στη Χίο, αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου μετά και την κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς στο τέλος του 2018. Στον Άλιμο, υποβλήθηκαν την περασμένη δευτέρα οι δεσμευτικές προσφορές, ενώ το οικονομικό κλείσιμο προγραμματίζεται να γίνει μέσα στο εξάμηνο. Στη Θεσσαλονίκη, τώρα γίνεται ο σχεδιασμός του χρονοδιαγράμματος (ακόμη εκκρεμεί η διαδικασία έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων), ενώ στη Μύκονο βρισκόμαστε στη διαδικασία επιλογής και πρόσληψης συμβούλων για τον διαγωνισμό αξιοποίησης των δραστηριοτήτων μαρίνας και κρουαζιέρας (αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2019). Στο Αργοστόλι, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα εκδώσει την απόφασή του για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ ανάλογη διαδικασία δρομολογείται για τη μαρίνα στη Ζάκυνθο και στην Ιτέα. Στη Ρόδο, αναμένεται η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης συμβούλων για τον διαγωνισμό αξιοποίησης της μαρίνας μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2019. 

Άδεια καζίνο το επόμενο βήμα στο Ελληνικό 
Επτά επιμέρους βήματα περιγράφει το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., η οποία με τη σειρά της θα αποκτήσει την κυριότητα επί του 30% του ακινήτου στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου Αθηνών, αλλά και το δικαίωμα ανάπτυξης και διαχείρισης του 100% του ακινήτου για 99 χρόνια. Τα επτά βήματα είναι τα εξής: 

  • Υποβολή Μελέτης Σχεδίου Γενικής Οργάνωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου & Αναψυχής/ζωνών πολεοδόμησης/ζωνών ανάπτυξης/ΣΜΠΕ
  • Διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό (ΥΠΟΙΚ/ΕΕΕΠ)
  • Έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τη χωροθέτηση και την πολεοδόμηση των περιοχών ανάπτυξης και πολεοδόμησης, καθώς και για τη γενική διάταξη του Μητροπολιτικού Πάρκου (ΥΠΟΙΚ/ΥΠΕΝ/ΥΠΠΟΑ)
  • Ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των ιδιωτών
  • Διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ Ε.Δ. και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης (ΥΠΟΙΚ/ΤΑΙΠΕΔ/Επενδυτής) 
  • Μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.)
  • Οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής (ΤΑΙΠΕΔ)

Ηλεκτρονικές δημοπρασίες και πωλήσεις ακινήτων
Ενώ προετοιμάζεται η υπογραφή των συμβολαίων για τη μεταβίβαση του 66,66% του ξενοδοχείου Ηνίοχος, αλλά και τη μακροχρόνια μίσθωση του Σανατορίου Μάνα στην Αρκαδία, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην αναζήτηση ακινήτων ώριμων και κατάλληλων τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν σε νέο πρόγραμμα αξιοποίησης μέσω της πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr (e-auction). 

  • Castello Bibelli στην Κέρκυρα
    Για το Castello Bibelli στην Κέρκυρα, η πώληση των μετοχών της εταιρείας ειδικού σκοπού που βρίσκεται υπό σύσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. 
  • Αξιοποίηση οικοπέδου Μαρκοπούλου 
    Για το οικόπεδο Μαρκοπούλου (περίπου 1.000 στρέμματα) και την αξιοποίησή του, εκκρεμεί η έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, η διαδικασία του pre-marketing, αλλά και η διαδικασία έναρξης του διαγωνισμού. 
  • Ιαματικές πηγές - Ξενία Κύθνου
    Για το ξενοδοχείο Ξενία της Κύθνου και τους ιαματικούς πόρους, έχει ήδη δοθεί η έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του ιαματικού πόρου στον πλειοδότη για 99 χρόνια έναντι εφάπαξ οικονομικού ανταλλάγματος και πλέον εκκρεμεί η υποβολή προσφορών έως και τις 22 Μαρτίου. 
  • Λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα 
    Στη Λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα -έκταση 468 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων- το ακίνητο έχει εκμισθωθεί στην Εθνική Τράπεζα, η οποία με τη σειρά της το έχει υπεκμισθώσει στον όμιλο Μήτση. Μεταξύ άλλων βημάτων πρέπει να υπάρξει παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης από την Εθνική, η έκδοση ΦΕΚ για την αναγνώριση πηγών και η αποτίμηση του ιαματικού πόρου από την ΕΤΑΔ. Η αξιοποίηση του ακινήτου χαρακτηρίζεται ακόμη ως έργο «υπό συζήτηση». 
  • Camping στα Καμένα Βούρλα 
    Για το Camping στα Καμένα Βούρλα -έκταση 1,06 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων- επίσης δεν έχει αποφασιστεί η μέθοδος αξιοποίησης. Τα επόμενα βήματα αφορούν την έκδοση ΦΕΚ για την αναγνώριση της πηγής και τη συνεργασία των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού για τη διεύρυνση χρήσεων ιαματικού τουρισμού.  
  • Ακίνητο στις Θερμοπύλες
    Το ακίνητο των Θερμοπυλών περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, που έχουν εγκαταλειφθεί, σε μια έκταση 785 στρεμμάτων. Η μέθοδος αξιοποίησης συζητείται, ενώ θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι χρήσεις και οι όροι δόμησης. 
  • Πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου 
    Για το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου -έκτασης 345 στρεμμάτων- η διαγωνιστική διαδικασία τοποθετείται μέσα στο β’ τρίμηνο του 2019. Έχει επιλεγεί η μεταβίβαση των μετοχών εταιρείας ειδικού σκοπού. 
  • Ακίνητο ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης
    Για το ακίνητο της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και η επαναφορά του στο Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να παραχωρηθεί στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου.
  • Πρώην εργοταξιακοί χώροι του έργου ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου
    Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των πρώην εργοταξιακών χώρων του έργου ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019. 
  • Ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο
    Στο πρώτο τρίμηνο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και για την πώληση του ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, συνολικής έκτασης 3.293 τετραγωνικών μέτρων.  


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα