Brexit: Αυξάνονται οι πιθανότητες ύφεσης της βρετανικής οικονομίας

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019 13:02
UPD:14:59
REUTERS/HANNAH MCKAY

Στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2016 προσδιορίζουν οι οικονομολόγοι της πιθανότητες για μία ύφεση της βρετανικής οικονομίας, την ώρα που και οι επιχειρήσεις της χώρας προειδοποιούν πως οι πιθανότητες για ένα άτακτο Brexit, χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε., έχουν αυξηθεί η επικίνδυνα. Η βρετανική κυβέρνηση ζητεί εναγωνίως διέξοδο, αλλά κανένα «φως» δεν διαφαίνεται προς το παρόν στο τούνελ των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, αλλά και τους βουλευτές. 

Σε νέα δημοσκόπηση του Bloomberg οικονομολόγοι ανεβάζουν στο 30% τις πιθανότητες για ύφεση της βρετανικής οικονομίας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Πρόκειται για αύξηση 5 μονάδων σε σχέση με την δημοσκόπηση του περασμένου μήνα και τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2016, όταν όλοι προσπαθούσαν ακόμη να χωνέχουν την απόφαση για την έξοδο της χώρας από την κοινότητα. Να σημειωθεί δε πως στο σύνολο του 2018 προσδιόριζαν τις πιθανότητες ύφεσης σε κάτω του 20%. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι η βρετανική οικονομία θα αναπυχθεί φέτος με τους βραδύτερους ρυθμούς από το 2009, επικαλούμενη την έντονη αβεβαιότητα για τη μορφή, που θα λάβει το Brexit, αλλά και το δυσμενές διεθνές περιβάλλον εμπορικών αντιπαραθέσεων και γεωπολιτικών εντάσεων. 

Παράλληλα σήμερα η συνομοσπονδία βρετανικών βιομηχανιών (CBI) προειδοποίησε πως ο κίνδυνος ενός deal έχει αυξηθεί, με την επικεφαλής της να λέει χαρακτηριστικά πως η χώρα έχει εισέλθει σε «ζώνη κινδύνου». 

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι οικονομολόγοι ανέβαζαν τις πιθανότητες για ύφεση κοντά στο 50% αμέσως μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016, αλλά η βρετανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται κόντρα σε αρνητικές προβλέψεις. Παρόλα αυτά ύστερα από 2,5 χρόνια πολιτικού χάους και αδυναμίας της χώρας να καταλήξει σε συμφωνία με την κοινότητα των 27, αλλά και με την παγκόσμια οικονομία να κατεβάζει αισθητά ταχύτητα, οι φόβοι εντείνονται ότι αυτή τη φορά οι Κασσάνδρες δεν θα διαψευστούν. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα