Με «κόκκινη γραμμή» να μην αλλάξει το αντικείμενο του διαγωνισμού, δηλαδή να μην προστεθούν υδροηλεκτρικά στο πακέτο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που τίθενται προς πώληση, ξεκινούν οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp), μετά την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός κηρύχθηκε ομόφωνα άγωγνος από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, καθώς η μία προσφορά που υποβλήθηκε και ήταν σύμφωνη με τους όρους του διαγωνισμού, αυτή της Μυτιληναίος για τη μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας, ήταν χαμηλότερη από την αποτίμηση του ανεξάρτητου αξιολογητή. Νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί το αργότερο έως τον Μάιο (με πιθανότητες ακόμη και για τα τέλη Μαρτίου) και το μεγάλο ερωτηματικό τι αλλαγές θα δούμε σε αυτόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές, αφορούν τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) με την οποία «έτρεξε» η προηγούμενη διαδικασία, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές οι μονάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος με την διοίκηση της ΔΕΗ, τα στελέχη του αρμόδιου υπουργείου υπογραμμίζουν πως η διαδικασία που προβλέπεται είναι η επαναπροκήρυξη πώλησης των τριών λιγνιτικών μονάδων, με το βασικό σενάριο, ωστόσο, να είναι αυτή τη φορά η διαδικασία να αναλαμβάνεται από την DG Comp και όχι από τη ΔΕΗ.
Πηγές του υπουργείου Ενέργειας δήλωναν επίσης ότι η διαδικασία για την αποεπένδυση πιθανότατα δεν θα διεξαχθεί από τη ΔΕΗ, αλλά από τρίτο φορέα, ανέφεραν όμως ότι θα μπορούσε να αυτός να είναι το ΤΑΪΠΕΔ.
Παράλληλα τόνιζαν ότι αναζητείται μία νομικά ασφαλής λύση (που δεν θα είναι δηλαδή ευάλωτη σε πιθανές προσφυγές και θα φέρει τη σφραγίδα της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν) ώστε η επόμενη διαδικασία να είναι σύντομο.
Ο λόγος για την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επαναφοράς του καταστροφικού, όπως χαρακτηρίζεται από το υπουργείο, σεναρίου της «μικρής ΔΕΗ» που προέβλεπε την πώληση αντιπροσωπευτικού «καλαθιού» μονάδων της ΔΕΗ (λιγνιτικά, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο) μαζί με τη μεταφορά πελατολογίου.
Σε κάθε περίπτωση από το ΥΠΕΝ θεωρούν ότι ο διάλογος με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ διεξάγεται σε θετικό κλίμα και με διάθεση κατανόησης που μπορεί να οδηγήσει σε λύση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ