Τράπεζα της Αγγλίας: H oικονομία φρενάρει απότομα, οι επενδύσεις θα κάνουν βουτιά λόγω Brexit

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 14:46
UPD:14:58
REUTERS/SIMON DAWSON

Το πλήγμα στην οικονομία από το Brexit αυξάνεται, προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και προβλέπει δραματική πτώση στις επενδύσεις. 

Με την αβεβαιότητα να έχει ενταθεί, η κεντρική τράπεζα εκτιμά τώρα ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,2% φέτος έναντι προ τριμήνου πρόβλεψης για ρυθμούς ανάπτυξης 1,7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησης από το δημοψήφισμα του 2016. Εάν επιβεβαιωθεί η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί με τους βραδύτερους ρυθμούς από το 2009. 

Η βρετανική οικονομία δεν βρίσκεται μόνο στη δίνη της αβεβαιότητας για τη μορφή, που θα λάβει το Brexit, αλλά επηρεάζεται και από ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα υποβάθμισε αισθητά τις εκτιμήσεις της για τη ζώνη του ευρώ. 

Η Τράπεζα σημείωσε πάντως πως εάν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για την αποχώρηση της χώρας από την κοινότητα και τις μελλοντικές σχέσεις με την Ε.Ε., η εκτίμηση θα αναθεωρηθεί εκ νέου. Μία συμφωνία, που θα περιόριζε την αβεβαιότητα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη 1,6% φέτος και 2,2% το 2020. 

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,75% και επιβεβαίωσε ότι εφόσον έχουμε ένα ομαλό Brexit θα μπορούσαν να γίνουν σταδιακές, μικρές αυξήσεις επιτοκίων. Σημείωσε δε πως παρακολουθεί στενά την πορεία της στερλίνας, αφού μία υποτίμηση 5% θα οδηγούσε τον πληθωρισμό στο 2,4% έως τα τέλη του 2021. 

Σήμερα το βρετανικό νόμισμα υποτιμάται 0,4% στα 1,2890 δολάρια, στον απόηχο των προειδοποιήσεων της κεντρικής τράπεζας, αλλά και καθώς δεν προέκυψαν νέα ουσιαστικά δεδομένα από την συνάντηση της Τερέζα Μέι με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ήταν «έντονη, αλλά εποικοδομητική». 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, BBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα