Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Άγονος και επίσημα κηρύχθηκε χθες ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ο διαγωνισμός για τις τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, καθώς η μία προσφορά που υποβλήθηκε και ήταν σύμφωνη με τους όρους του διαγωνισμού, αυτή της Μυτιληναίος για τη μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας, ήταν χαμηλότερη από την αποτίμηση του ανεξάρτητου αξιολογητή. Μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες τόσο από τη Μυτιληναίος όσο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Μυτιληναίος δεν προχώρησε χθες στην υποβολή βελτιωμένου τιμήματος, μένοντας στην αρχική της προσφορά.
Σε δήλωσή του στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, επισημαίνει ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο στόχος της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. Επίσης, προσθέτει πως όσες ενέργειες αναλογούσαν στη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν άψογα και ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, πράγμα για το οποίο απαιτήθηκαν κάθε είδους πολύ μεγάλοι πόροι, ανάληψη ευθυνών και διαχείριση πολύπλοκων προβλημάτων.
«Η ΔΕΗ, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Ε.Ε., ιδιαίτερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος), και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως δείχνει και η δήλωση του επικεφαλής της ΔΕΗ, η προσοχή στρέφεται ήδη στην επόμενη μέρα της αποεπένδυσης και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα συμμορφωθεί στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί προνομιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, η οποία ήταν και η αιτία για την προκήρυξη του διαγωνισμού. Η όποια λύση θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), οι οποίες σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ θα ξεκινήσουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.
Πάντως, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η DG Comp να θέσει ζήτημα προσθήκης και υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ στο προς παραχώρηση χαρτοφυλάκιο, συνδέοντας τη δικαστική απόφαση με την έρευνα που ήδη διενεργεί για τυχόν χειραγώγηση της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς από τη ΔΕΗ, μέσω των υδροηλεκτρικών και των λιγνιτικών της σταθμών. Ωστόσο, οι κύκλοι του ΥΠΕΝ απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε περίπτωση αποδοχής μίας τέτοιας εξέλιξης, σημειώνοντας πως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Όπως συμπληρώνουν, εξάλλου, η αποεπένδυση δρομολογήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τον τρόπο που τους χρησιμοποιεί η επιχείρηση.
Οι πιθανές αλλαγές
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι μόνες αλλαγές που είναι πιθανό να υπάρξουν αφορούν τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) με την οποία «έτρεξε» η προηγούμενη διαδικασία, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές οι μονάδες.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παναγιωτάκη, τα στελέχη του υπουργείου υπογραμμίζουν πως η διαδικασία που προβλέπεται είναι η επαναπροκήρυξη πώλησης των τριών λιγνιτικών μονάδων, στη Μελίτη της Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη, με το βασικό σενάριο όμως να είναι αυτή τη φορά η διαδικασία να αναλαμβάνεται από την DG Comp και όχι από τη ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπληρώνουν, πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι ο νέος διαγωνισμός να ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, τοποθετώντας την προκήρυξή του ακόμη και τον Μάρτιο. Πιο ασαφής είναι η εικόνα αναφορικά με το αν θα υπάρχει και πάλι «κατώφλι», υπό τη μορφή μίας ανεξάρτητης αποτίμησης την οποία θα πρέπει να υπερβαίνουν οι υποβληθείσες οικονομικές προσφορές για τις τρεις μονάδες.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ο νέος διαγωνισμός δεν θα περιλαμβάνει ένα τέτοιο κριτήριο αποδοχής των προσφερόμενων τιμημάτων, την ώρα που με βάση άλλες εκτιμήσεις η ανεξάρτητη αποτίμηση που έγινε κατά τον πρώτο διαγωνισμό έθεσε ένα πλαίσιο το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί πλήρως στην επόμενη διαδικασία.
Όπως δείχνει πάντως και η δήλωση του κ. Παναγιωτάκη, ο πρώτος διαγωνισμός έφτασε στη φάση των δεσμευτικών προσφορών χωρίς να έχουν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμότητες που θα έκαναν πλήρως «ορατό» το τοπίο για τους υποψήφιους επενδυτές, όπως για παράδειγμα τα ΑΔΙ, αφού έως και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια απτή ένδειξη από την Κομισιόν για το αν θα εγκρίνει ή όχι το ελληνικό σχέδιο για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, αφήνοντας έτσι μετέωρη την προοπτική αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων για μία 6ετία περίπου, μέσω του Μηχανισμού.
Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει το κόστος τροφοδοσίας της Μελίτης, καθώς δεν έχουν ακόμη καταλήξει οι συνομιλίες της ΔΕΗ με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου της Αχλάδας για τη μείωση των τιμών με τις οποίες ανεφοδιάζεται η μονάδα με καύσιμο. Επίσης, στο SPA δεν υπάρχει μηχανισμός αντιστάθμισης ρίσκου, ο οποίος θα επιμερίζει τις τυχόν ζημίες που θα εμφανίσουν οι μονάδες κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας τους υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μία παράμετρο που, αν προστεθεί σε μία ενδεχόμενη νέα διαδικασία, φαίνεται πως θα έκανε την κοινοπραξία των SEV.EN, Energy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να επανέλθει στη διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου.
Το μισθολογικό κόστος
Τέλος, ορισμένοι «μνηστήρες» φέρονται να ζητούσαν μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού στις υπό παραχώρηση μονάδες από αυτήν που επιτεύχθηκε μέσω των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης και εξόδου. Ωστόσο, όπως υπονοεί με τη δήλωσή του ο επικεφαλής της ΔΕΗ, σε λίγους μήνες θα «αποτυπωθούν» στα οικονομικά δεδομένα των μονάδων οι επιπτώσεις από τα προγράμματα, με συνέπεια να αρθούν οι επιφυλάξεις των υποψήφιων επενδυτών για το ύψος της μείωσης του μισθολογικού κόστους που επιτεύχθηκε. [SID:12433932]