BAE: Πουλά το μερίδιο της Airbus στην EADS

Παρασκευή, 07 Απριλίου 2006 09:50
UPD:09:54

ΣΤΗΝ πώληση μεριδίου 20% της κατασκευάστριας αεροσκαφών Airbus SAS, στην κάτοχο της πλειοψηφίας της εταιρείας, European Aeronautic, Defence & Space Co. (EADS), θα προχωρήσει η BAE Systems Plc, η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης.

Οι διαπραγματεύσεις με την EADS, που κατέχει το 80% της Airbus, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της BAE, που εδρεύει στο Λονδίνο. Η γαλλική, με έδρα την Τουλούζη, Airbus, είναι η μεγαλύτερη βιομηχανίας κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο.

Η BAE έχει πουλήσει τα περισσότερα μερίδια της σε εταιρείες τα τελευταία χρόνια, καθώς βελτιώνει συνεχώς το τμήμα άμυνας μέσω εξαγορών. Η εταιρεία, είναι η έβδομη μεγαλύτερη προμηθεύτρια του στρατού των ΗΠΑ. Η εταιρεία, πουλά το μερίδιό της στην Airbus, μετά το κλείσιμο παραγγελιών ρεκόρ 2.057 αεροσκαφών το 2005 της ίδιας και της ανταγωνίστριάς της, Boeing Co.

O μεγαλύτερος πελάτης της BAE, είναι οι ΗΠΑ. Πέρυσι η εταιρεία δαπάνησε 4,1 δισ. δολ. για αγοράσει την United Defense Industries Inc., την εταιρεία κατασκευής του στρατιωτικού πολεμικού οχήματος Bradley.

Οι μετοχές της BAE, έχουν σημειώσει άνοδο 61% το τελευταίο δωδεκάμηνο, κλείνοντας χθες 1,1% χαμηλότερα στις 431 πένες η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφωθεί στα 13,9 δισ. λίρες στερλίνες. Οι μετοχές της EADS, την ίδια χρονική περίοδο σημείωσαν άνοδο 37%, ενώ χθες υποχώρησαν 1,7%, φθάνοντας στα 32,18 ευρώ η μία. Η χρηματιστηριακή της αξία διαμορφώθηκε στα 26,4 δισ. ευρώ.

Αυτήν την εβδομάδα οι δύο μεγαλύτεροι εταιρικοί μέτοχοι της EADS, κινήθηκαν προς την πώληση των μεριδίων τους στην εταιρεία. Η DaimlerChrysler AG, η πέμπτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο και η μεγαλύτερη εκδότρια της Γαλλίας, Lagardere SCA, είπα ότι θα πουλήσουν το 7,5% η κάθε μία των μετοχών της EADS.

Oι ΗΠΑ θα δαπανήσουν το 2006 περίπου 453 δισ. δολ. στην άμυνα, περισσότερα από όσα δαπανήσουν μαζί Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα