UBS: Αποζημίωση ύψους 85 εκατ. δολ. στην Sumitomo

Παρασκευή, 07 Απριλίου 2006 10:04

ΣΥΜΦΩΝΙΑ να καταβάλει στην Sumitomo Corp. 10 δισ. γιέν (85 εκατ. δολ.) για τον διακανονισμό διαφοράς αναφορικά με τις εμπορικές συναλλαγές χαλκού, στις οποίες συμμετείχε πριν από 10 χρόνια, έκλεισε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, UBS AG.

Η Sumitomo που κατέθεσε μήνυση το 1999 για τις συναλλαγές που έγιναν το 1995-1996, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της UBS μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το κόστος της υπόθεσης θα περιληφθεί στις προβλέψεις του επενδυτικού σκέλους της τράπεζας, στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με την UBS.

H Sumitomo, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία συναλλαγών της Ιαπωνίας, μήνυσε το 1999 την Chase Manhattan Bank και την UBS αντί του ποσού των 761 εακτ. δολ., με την κατηγορία ότι οι δύο βοήθησαν σε παράνομες συναλλαγές χαλκού που κόστισαν στην ίδια περισσότερα από 2,6 δισ. δολ., τρία χρόνια νωρίτερα.

Η Sumitomo ισχυρίστηκε ότι η Chase και η UBS, βοήθησαν τον Yasuo Hamanaka, πρώην επικεφαλής αγοραπωλησιών χαλκού της Sumitomo, να αποκρύψει τις ζημίες που προέκυψαν από τον διακανονισμό δανείων τα οποία εμφάνισε ο Hamanaka ως συναλλαγές παραγώγων, με αποτέλεσμα να μπορεί να χειραγωγήσει την αγορά. Η Sumitomo ζήτησε από την UBS να καταβάλει 27,9 δισ. γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα