Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2006 09:50

BAE: Πουλά το μερίδιο της Airbus στην EADS

ΣΤΗΝ πώληση μεριδίου 20% της κατασκευάστριας αεροσκαφών Airbus SAS, στην κάτοχο της πλειοψηφίας της εταιρείας, European Aeronautic, Defence & Space Co. (EADS), θα προχωρήσει η BAE Systems Plc, η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης.

Οι διαπραγματεύσεις με την EADS, που κατέχει το 80% της Airbus, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της BAE, που εδρεύει στο Λονδίνο. Η γαλλική, με έδρα την Τουλούζη, Airbus, είναι η μεγαλύτερη βιομηχανίας κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο.

Η BAE έχει πουλήσει τα περισσότερα μερίδια της σε εταιρείες τα τελευταία χρόνια, καθώς βελτιώνει συνεχώς το τμήμα άμυνας μέσω εξαγορών. Η εταιρεία, είναι η έβδομη μεγαλύτερη προμηθεύτρια του στρατού των ΗΠΑ. Η εταιρεία, πουλά το μερίδιό της στην Airbus, μετά το κλείσιμο παραγγελιών ρεκόρ 2.057 αεροσκαφών το 2005 της ίδιας και της ανταγωνίστριάς της, Boeing Co.

O μεγαλύτερος πελάτης της BAE, είναι οι ΗΠΑ. Πέρυσι η εταιρεία δαπάνησε 4,1 δισ. δολ. για αγοράσει την United Defense Industries Inc., την εταιρεία κατασκευής του στρατιωτικού πολεμικού οχήματος Bradley.

Οι μετοχές της BAE, έχουν σημειώσει άνοδο 61% το τελευταίο δωδεκάμηνο, κλείνοντας χθες 1,1% χαμηλότερα στις 431 πένες η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφωθεί στα 13,9 δισ. λίρες στερλίνες. Οι μετοχές της EADS, την ίδια χρονική περίοδο σημείωσαν άνοδο 37%, ενώ χθες υποχώρησαν 1,7%, φθάνοντας στα 32,18 ευρώ η μία. Η χρηματιστηριακή της αξία διαμορφώθηκε στα 26,4 δισ. ευρώ.

Αυτήν την εβδομάδα οι δύο μεγαλύτεροι εταιρικοί μέτοχοι της EADS, κινήθηκαν προς την πώληση των μεριδίων τους στην εταιρεία. Η DaimlerChrysler AG, η πέμπτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο και η μεγαλύτερη εκδότρια της Γαλλίας, Lagardere SCA, είπα ότι θα πουλήσουν το 7,5% η κάθε μία των μετοχών της EADS.

Oι ΗΠΑ θα δαπανήσουν το 2006 περίπου 453 δισ. δολ. στην άμυνα, περισσότερα από όσα δαπανήσουν μαζί Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.