Τι σημαίνει το νέο ρεκόρ για το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 11:45
UPD:11:47
REUTERS/Fabian Bimmer

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθε ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας το 2018. Τα επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία αποκαλύπτουν ότι παραμένει έντονη η εξάρτηση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από τις ευάλωτες σήμερα στον προστατευτισμό και τους εμπορικούς πολέμους εξαγωγές. Δεν αποκλείεται δε να αξιοποιηθούν ως «όπλο» από την αμερικανική κυβέρνηση για νέα βέλη κατά του Βερολίνου και του τεράστιου εμπορικού πλεονάσματός του. 

Τα στοιχεία της στατιστικής αρχής έδειξαν ότι η Γερμανία πέρυσι εξήγαγε αγαθά αξιάς 1,3 τρισ. ευρώ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, ενώ εισήγαγε αγαθά αξίας 1,1 τρισ.ε υρώ. Το εμπορικό πλεόνασμα για το σύνολο του έτους υποχώρησε ελαφρά μόνο. 

Τον Δεκέμβριο οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,5% σε μηνιαία βάση, ύστερα από πτώση 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι εισαγωγτές αυξήθηκαν 1,2% ύστερα από πτώση 1,6% τον προηγούμενο μήνα. Το εμπορικό πλεόνασμα για τον τελευταίο μήνα του 2018 διευρύνθηκε έτσι στα 19,4 δισ. από 18,4 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. 

Να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος, που ασκεί κριτική στη Γερμανία για τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επίσης επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι για να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς ανισορροπίες πρέπει να γίνουν βήματα και από τις πλεονασματικές χώρες- δείχνοντας το Βερολίνο και το Πεκίνο. Η Κομισιόν έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι στη νομισματική ένωση το «ταγκό των ανισορροπιών» θέλει δύο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα