Ομόλογα: Κοντά στο μηδέν η απόδοση των γερμανικών, πάνω από το 4% των ελληνικών

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 11:20
UPD:11:31
EPA/ARNE DEDERT

Ολοταχώς προς το μηδέν οδεύουν οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς συνιστούν το απόλυτο καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους εντεινόμενων ανησυχιών και αβεβαιότητας. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ελληνικών κινούνται ανοδικά. 

Στην περίπτωση της Γερμανίας- και αρκετών ακόμη μεγάλων και δη δημοσιονομικά πειθαρχημένων οικονομιών- έχουμε το παράδοξο όσο πιο ανησυχητικά είναι τα μηνύματα για την πορεία τους τόσο περισσότερο να υποχωρεί το κόστος δανεισμού τους στις αγορές. Όλα δείχνουν πως τελικά η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία παγιδεύτηκε σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την αισθητή υποβάθμιση των προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία της Ευρωζώνης συνολικά ανοίγουν την «όρεξη» των επενδυτών για ομόλογα διεθνώς

Στην περίπτωση της Ιταλίας και της Ελλάδας από την άλλη, αν και αυτό μεταφράστηκε σε ισχυρή ζήτηση στις πρόσφατες δημοπρασίες χρέους, δεν μπορεί να αποτυπωθεί στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, αφού τα γερμανικά συνιστούν πολύ πιο ελκυστική επιλογή. 

Έτσι σήμερα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς καταγράφει πτώση 5,22% στο 0,1%- επίπεδα που είχε να συναντήσει από το φθινόπωρο του 2016. Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς είναι στο 2,92%, ενώ του ελληνικού υπερβαίνει και πάλι ελαφρά το όριο του 4%, στο 4,02%, με άνοδο 0,47% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση είχαμε άνοδο της τάξης των 10 μονάδων βάσης για τα ελληνικά ομόλογα, που φαίνεται για ακόμη μία φορά να βρίσκονται στη δίνη των ιταλικών ανησυχιών, αλλά και να επηρεάζονται από εσωτερικές εξελίξεις. 

Για την ιταλική οικονομία τα σύννεφα πυκνώνουν, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 0,2%. Και τούτο γιατί η δέσμευση για μείωση του ελλείμματος στο 2,04% προϋποθέτει ανάπτυξη 1%. 

Ωστόσο τα ελληνικά ομόλογα επηρεάζονται σαφώς και από την «κίτρινη κάρτα» των Βρυξελλών στην Αθήνα για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, όπως επίσης και από το φλέγον ζήτημα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα