Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Η πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση του 5ετους ομολόγου από την Ελλάδα, η οποία μάλιστα συνοδεύθηκε από αισθητή μείωση του επιτοκίου στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων μικρής διάρκειας, αλλά και η άνευ προηγουμένου ζήτηση στην κοινοπρακτική έκδοση 30ετους τίτλου της Ιταλίας αποκαλύπτουν ότι οι επενδυτές σήμερα «διψούν» για ομόλογα. Ακόμη και χώρες για τις οποίες οι αγορές ανησυχούν ή βάζουν αστερίσκους έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλές προσφορές, καθώς το περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας ευνοεί την επένδυση σε μία κατηγορία ενεργητικού, που πολλοί πίστευαν ότι φέτος θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις.
Οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των ομολόγων το 2019 κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής. Η αισθητή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη και σε άλλες άλλες μεγάλες οικονομίες ανά τον κόσμο, η αβεβαιότητα για τη μορφή, που θα λάβει το Brexit και τον αντίκτυπο που θα αφήσει πίσω του, η ταχεία στροφή στον προστατευτισμό και το ρευστό γεωπολιτικό πεδίο κάνουν τους επενδυτές να απομακρύνονται από το ρίσκο μετοχών και εμπορευμάτων, όπως σχολιάζουν σε αναλύσεις τους Wall Street Journal και Bloomberg.
Όσοι φοβούνται περισσότερο κατευθύνονται στα χαρτιά των δημοσιονομικά άριστων μαθητών, όπως είναι η Γερμανία, που είδε σήμερα την απόδοση του να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2016. Υπάρχουν και εκείνοι, όμως, που θέλουν έναν βαθμό προστασίας συνδυαζόμενο με καλύτερες αποδόσεις από τις μηδενικές, που προσφέρει το γερμανικο χρέος. Η τάση αυτή ευνοεί την Ιταλία, την Ελλάδα και ακόμη περισσότερο τους άλλους δύο του Νότου, Ισπανία και Πορτογαλία.
Στα τέλη Ιανουαρίου- στην πρώτη μεγάλη έκδοση ευρωπαϊκού χρέους του 2019- η Ισπανία θέλησε να αντλήσει 10 δισ. ευρώ με την πώληση νέου 10ετους. Εξασφάλισε προσφορές ύψους 50 δισ. ευρώ- ζήτηση ρεκόρ για κοινοπρακτική έκδοση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ. Σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα κινήθηκε επίσης η ζήτηση σε κοινοπρακτικές εκδόσεις της Αυστρίας, της Φινλανδίας και του Βελγίου- χωρών που απολαμβάνουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση.
Η δίψα για το κρατικό χρέος δεν περιορίζεται όμως στην Ευρωζώνη. Την Τρίτη οι ΗΠΑ άντλησαν 38 δισ. δολάρια από την έκδοση τριετών ομολόγων και μία ημέρα αργότερα επιπλέον 27 δισ. δολάρια με την έκδοση 10ετους. Και στιυς δύο περιπτώσεις εξασφαλίστηκε ισχυρή ζήτηση και το χαμηλότερο επιτόκιο από τις αρχές του 2018. Την υψηλότερη ζήτηση των τελευταίων 13 ετών εξασφάλισε και η έκδοση ομολόγου από την Ιαπωνία. Αλλά ακόμη και χώρες, που απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ασφαλείς επιλογές, βρίσκουν μία θέση στην αγορά. Μεταξύ αυτών και ο Ισημερινός που εξέδωσε νέος χρέος ύψους 1 δισ. δολαρίων.
naftemporiki.gr