Βαρύ κλίμα σε Χ.Α. και Ευρώπη

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 15:19
UPD:15:26
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αρνητικό είναι σήμερα το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και στα μεγάλα χρηματιστήρια ανά την Ευρώπη, καθώς τα αλλεπάλληλα καμπανάκια για την πορεία της Ευρωζώνης και η επίμονη αβεβαιότητα για το Brexit περιορίζουν την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο. 

Στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο και οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε πτώση 1,2% στις 645 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών λίγο πάνω από τα 23 εκατ. ευρώ. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των τραπεζών, που είχαν επιδοθεί σε μίνι ράλι κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 2,9% και είναι εκείνος με την χειρότερη επίδοση. Ο κλάδος βιομηχανικών προϊόντων, που επίσης είχε εξασφαλίσει κέρδη τις προηγούμενες ημέρες, υποχωρεί 1,2% όσο και εκείνος των ειδών προσωπικής φροντίδας. Στο στόχαστρο και οι πρώτες ύλες, με τον δείκτη τους στο -1%. 

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος, που επικρατεί στο Χ.Α., είναι το γεγονός ότι στο σύνολό τους οι επιμέρους δείκτες βρίσκονται στο κόκκινο. Ρευστοποιήσεις όμως επικρατούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία τελικά μάλλον δεν απέφυγε την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, την υποβάθμιση των προβλέψεων της Κομισιόν για την Ευρωζώνη και το νέο καμπανάκι της Τράπεζας της Αγγλίας για τη βρετανική οικονομία. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει πτώση 0,8%. Το κλίμα είναι πιο βαρύ στην Φραγκφούρτη με τον DAX να υποχωρεί 1,7% και στο Μιλάνο με τον FTSE MIB να παρουσιάζει απώλειες 1,8%, καθώς η Κομισιόν αναθεώρησε στο 0,2% την εκτίμηση για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας. Πτώση 0,9% για τον CAC 40 στο Παρίσι και 0,3% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. Τις απώλειες των βρετανικών μετοχών περιορίζει η υποτίμηση της στερλίνας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα