H Γερμανία πιθανόν δεν απέφυγε την ύφεση

Σε τροχιά συρρίκνωσης η βιομηχανία της
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 11:39
UPD:11:40
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Τελικά η γερμανική οικονομία ενδεχομένως να μην γλίτωσε την ύφεση στα τέλη του 2018. Τα νέα απογοητευτικά στοιχεία, που ήρθαν σήμερα στο φως για την βιομηχανική παραγωγή της κορυφαίας ευρωπαϊκής οικονομίας, ενδέχεται να αναγκάσουν το υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσει την αρχική εκτίμηση για «ελαφρά ανάπτυξη» το τέταρτο τρίμηνο σε συρρίκνωση- όπως συνέβη και κατά το τρίτο. 

Τα δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης- εφόσον επιβεβαιωθούν- σηματοδοτούν την διολίσθηση της γερμανικής οικονομίας σε τεχνική ύφεση. Δεν θα είναι μόνη στο «κλαμπ».  Σε τεχνική ύφεση παγιδεύθηκε και το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ευρώ, η Ιταλία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τον Δεκέμβριο πτώση 0,4% σε μηνιαία βάση, έναντι εκτίμησης για αύξηση 0,7%. Χθες ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι και οι βιομηχανικές παραγγελίες συρρικνώθηκαν 1,6%, καθώς το made in Germany έχει πέσει θύμα των διεθνών εμπορικών αντιπαραθέσεων, αλλά και της αβεβαιότητας για τη μορφή, που θα λάβει το Brexit. Το πιο ανησυχητικό μήνυμα, όπως σχολιάζει η Capital Economics, είναι ότι τον Δεκέμβριο η γερμανική παραγωγή ήταν 3,9% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

Συνολικά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 υπολογίζεται ότι η μεταποίηση, οι κατασκευές και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας συρρικνώθηκαν 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο. Οι τομείς αυτοί είχαν ήδη συρρικνωθεί κατά 1,7% το τρίτο τρίμηνο. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007/08. 

Πέραν των εξωτερικών παραγόντων ως βαρίδι λειτουργούν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία αυτοκινήτου, η οποία καλείται να προσαρμοστεί στα νέα αυστηρότερα δεδομένα για τις εκπομπές ρύπων και την ενεργειακή αποδοτικότητα. 

Σε σημείωμά της η Citi κάνει λόγο για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ένα είδος σχεδίου τόνωσης. Έχουν κατατεθεί προτάσεις για ελαφρύνσεις στο φόρο εισοδήματος, που θα αντιστοιχούν στο 0,5% με 1% του ΑΕΠ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα