Χαμηλή τάση στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για τα λιγνιτικά

Μία μόνο προσφορά σύμφωνη με τους όρους, από τη Μυτιληναίος
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 10:14
UPD:10:14
EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Με μία προσφορά σύμφωνη με τους όρους του διαγωνισμού από τη Μυτιληναίος για τη Μελίτη, και τη συμμετοχή της κοινοπραξίας SEV.EN Energy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που κινείται όμως εκτός του πλαισίου που θέτει η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA), ολοκληρώθηκε χθες η φάση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη. Έτσι, με δεδομένο ότι ο «πήχης» για την αίσια έκβαση του διαγωνισμού είχε τεθεί στην υποβολή τριών δεσμευτικών προσφορών για το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο, με βάση το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από υποψήφιους επενδυτές, επιβεβαιώθηκαν στην πράξη οι εκτιμήσεις που, όπως έγραφε χθες η «Ν», μιλούσαν για μικρά περιθώρια επιτυχίας. 

Σύμφωνα με μια λιτή δήλωση από κύκλους της ΔΕΗ, η επιχείρηση ζήτησε βελτίωση των προσφορών, ενώ το Διοικητικό της Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου για την αξιολόγησή τους. Στην πράξη, ωστόσο, η διαδικασία αυτή αφορά μόνο την προσφορά της Μυτιληναίος για τη Μελίτη, καθώς είναι και η μόνη που εναρμονίζεται με το SPA. 

Αντίθετα, η συμμετοχή του κοινοπρακτικού σχήματος της SEV.EN Energy και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν μπορεί να γίνει δεκτή, καθώς θέτει όρους και προϋποθέσεις που δεν περιλαμβάνονται στο SPA. Εξάλλου, σύμφωνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η κοινοπραξία λίγες ώρες αργότερα από την εκπνοή της προθεσμίας, σημειώνει πως η δεσμευτική προσφορά που υπέβαλε βασίζεται σε μία εναλλακτική εκδοχή του SPA, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του πωλητή και του αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Παράλληλα, απούσα από τις δεσμευτικές προσφορές ήταν η κοινοπραξία του Ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική CHN Energy, η οποία αποτελούσε τον τρίτο επενδυτή που είχε δείξει ενδιαφέρον για τις μονάδες. Μάλιστα, το κοινοπρακτικό σχήμα φέρεται να απέστειλε χθες το πρωί επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου σημείωνε ότι δεν θα λάβει μέρος στη διαδικασία καθώς δεν διευθετήθηκαν οι εκκρεμότητες που είχε επισημάνει κατά την εξέλιξη του διαγωνισμού.  

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως η προοπτική έστω και μερικής επιτυχίας της αποεπένδυσης «περνά» αποκλειστικά από τη Μυτιληναίος και το ποσό που αυτή είναι διατεθειμένη να καταβάλει για τη μονάδα της Μελίτης. Επομένως, αν το ποσό αυτό είναι μικρότερο από την αξιολόγηση του ανεξάρτητου αποτιμητή, έπειτα και από την υποβολή την Παρασκευή της βελτιωμένης της προσφοράς, τότε ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος. 

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση πώλησης της Μελίτης, η ανταπόκριση των υποψήφιων επενδυτών κρίνεται χαμηλότερη των προσδοκιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, ένα από τα βασικά στοιχεία που έκανε επιφυλακτικούς τους «μνηστήρες» αφορά την τροφοδοσία της Μελίτης, καθώς η ίδια η ΔΕΗ έχει κρίνει υψηλό το κόστος τροφοδοσίας της από το ορυχείο της Αχλάδας. Την ίδια στιγμή, δεύτερες σκέψεις προκαλούσε η εκκρεμότητα με την έγκριση από την Κομισιόν του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, καθώς έως και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια απτή ένδειξη από την Κομισιόν για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων. 

Αντιστάθμιση ρίσκου

Επίσης, ορισμένοι επενδυτές φέρονται να ζητούσαν μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού στις υπό παραχώρηση μονάδες, από αυτήν που επιτεύχθηκε μέσω των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης και εξόδου. Τέλος, όπως αφήνει να εννοηθεί και η ανακοίνωσή της, η κοινοπραξία των SEV.EN Energy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θεωρεί προϋπόθεση την ύπαρξη ενός μηχανισμού αντιστάθμισης ρίσκου, ο οποίος θα επιμερίζει τις τυχόν ζημίες που θα εμφανίσουν οι μονάδες κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας τους υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. 

Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός οδηγηθεί τελικά σε «ναυάγιο», τότε θα πρέπει κυβέρνηση και DG Comp να συμφωνήσουν σε μία νέα διαδικασία για τη συμμόρφωση της χώρας μας στην καταδίκη του Ευρωδικαστηρίου για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη. Αν και ένα σενάριο είναι η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το ίδιο χαρτοφυλάκιο, ακόμη δεν είναι σαφές ποιος θα «τρέξει» αυτή τη φορά τη διαδικασία. Εξάλλου, σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, αν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, τότε θα μπούμε σε αχαρτογράφητα ύδατα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα