Επενδύσεις για 30 «έξυπνα» εργοστάσια

4ο Συνέδριο Τεχνολογίας της «Ναυτεμπορικής»
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 10:08
UPD:12:05
Paterakis Photo

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Ματσίγκου
[email protected]

Οι νέες τεχνολογίες και τα δίκτυα νέας γενιάς, η εισαγωγή τεχνητής νοημοσύνης σε ένα μεγάλο πλέγμα δραστηριοτήτων και η ασφάλεια των δεδομένων απασχόλησαν το 4ο συνέδριο τεχνολογίας που διοργάνωσε η «Ναυτεμπορική». Σε δράση με στόχο 30 αυτοματοποιημένες βιομηχανίες αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Ειδικότερα, στο συνέδριο με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη vs Ανθρώπινη σωφροσύνη», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αναφέρθηκε σε κινήσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση από την αγορά, αλλά και την κοινωνία, των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα στα δίκτυα νέας γενιάς, στις εφαρμογές για τη δημιουργία των πρώτων «έξυπνων» εργοστασίων, στην ψηφιακή γεωργία και στη δημιουργία κόμβων ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει είτε σε διεύρυνση των ανισοτήτων είτε σε ενίσχυση της δίκαιης ανάπτυξης, εκτιμώντας πως η έκβαση θα κριθεί από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές. Όπως διευκρίνισε, οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης -για την οποία είπε πως θα μετασχηματίσει τις ζωές μας συνολικά- εξαπλώνονται ταχύτητα με τη χρήση του διαδικτύου και οι κίνδυνοι είναι απρόβλεπτοι, άρα χρειάζεται συστηματική προσέγγιση.

Τόνισε ότι το 2007 τα κονδύλια για την έρευνα ήταν στο 0,67% και το 2017 έφτασαν το 1,14% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το «φράγμα» των 2 δισ. ευρώ. Αν και παραδέχθηκε πως τα κονδύλια αυτά δεν είναι αρκετά, χαρακτήρισε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση τη σταδιακή αύξησή τους, ενώ στάθηκε στην ανάγκη η πολιτεία να στηρίζει την έρευνα, βοηθώντας να αναπτυχθούν υπηρεσίες και προϊόντα.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις απαραίτητες υποδομές, πάνω στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να λείπει από τον σχεδιασμό για 5G» εξήγησε, ενώ σημείωσε πως για να μπορεί η χώρα να παίξει έναν ξεχωριστό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να αναπτύξει τις υποδομές που προκύπτουν από την τέταρτη τεχνολογική επανάσταση.

PATERAKIS PHOTO

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο βήμα του Συνεδρίου της «Ν» «Τεχνητή νοημοσύνη vs Ανθρώπινη σωφροσύνη».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στάθηκε στις δράσεις για επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέσα από τρία ξεχωριστά προγράμματα. Για το Rural Broadband εξήγησε πως αφορά τις αγροτικές περιοχές, τονίζοντας πως η χώρα απέσπασε και σχετικό βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το Superfast Broadband δήλωσε ότι είναι το πρόγραμμα που επιδοτεί τις συνδεσιμότητες υπερυψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο σε περιοχές όπου έχει ήδη αναπτυχθεί δίκτυο τηλεπικοινωνιών από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως συμπλήρωσε, πρόκειται για πρωτοβουλία η οποία έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει και σε πολλές συνοικίες της Αθήνας οι πολίτες αξιοποιούν την επιδότηση για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και τη σύνδεση της οικίας τους με οπτική ίνα.
Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα Ultra-Fast Broadband (UFB), σημειώνοντας ότι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι αξιοποιούνται για να καλυφθούν περιοχές όπου δεν αναπτύσσεται ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως διευκρίνισε, θα αφορά περίπου το 20% έως 25% των νοικοκυριών.

Είπε επιπλέον ότι θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα διαγωνισμός για την ανάπτυξη της μεγάλης δημόσιας υποδομής πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ψηφιακή γεωργία. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα δίκτυο 6.500 επίγειων σταθμών, οι οποίοι θα αξιοποιούν δεδομένα. Πρόσθεσε πως σε συνδυασμό με εικόνες από τα ευρωπαϊκά συστήματα δορυφόρων, θα συλλέγονται δεδομένα που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από αγρότες.

Ο κ. Παππάς μίλησε επίσης για το brain drain, τονίζοντας πως υπάρχει μια δεξαμενή ανθρώπων πολύ εκπαιδευμένων που είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι οποίοι πρέπει να απορροφηθούν. Αναφέρθηκε, δε, σε μια δράση ύψους 21 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της βιομηχανίας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Η δράση αυτή, όπως εξήγησε, περιλαμβάνει την κινητοποίηση των βιομηχανιών της χώρας για την κατανόηση των σύγχρονων μοντέλων οργάνωσης και την πρότυπη εφαρμογή και καθοδήγηση 30 επιλεγμένων βιομηχανικών μονάδων, στις οποίες θα δοκιμαστεί εργαστηριακά η λειτουργία στη γραμμή παραγωγής, παρέχοντας τη δυνατότητα προσομοίωσης ενός αυτοματοποιημένου «έξυπνου» εργοστασίου. 

Είπε επίσης ότι σχεδιάζεται η δημιουργία κόμβων ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω των οποίων θα έρθει πιο κοντά η ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βιομηχανία. Αναφέρθηκε επιπλέον σε δύο πρωτοβουλίες, μία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο που αφορά την εκπαίδευση σε βασικές δεξιότητες χρήσης υπολογιστή δεκάδων χιλιάδων πολιτών, και ένα πρόγραμμα πιστοποίησης απόκτησης δεξιοτήτων για αποφοίτους πολυτεχνείων και φυσικομαθηματικών σχολών.

Ο κ. Παππάς ζήτησε ο ιδιωτικός τομέας να μη δαιμονοποιεί τον δημόσιο και ο δημόσιος τομέας να μη δαιμονοποιεί τον ιδιωτικό. Όπως είπε, ο δημόσιος τομέας πρέπει να δείχνει την παρουσία του εκεί που ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να μεταβεί. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι για να μην πληρώσουν οι κοινωνίες και οι οικονομίες το τίμημα μιας πλημμελούς ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών, θα πρέπει να αναπτυχθούν και τα κατάλληλα δίκτυα κοινωνικής προστασίας.

Ένα μεγάλο βήμα για το ΑΙ στην Ευρώπη

Στη συζήτηση που ακολούθησε της ομιλίας του κ. Παππά, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Ριζόπουλο και με θέμα «Ένα μεγάλο βήμα για το ΑΙ στην Ευρώπη», ο διευθυντής Έρευνας στο Κέντρο Καινοτομίας Theresis του Thales, Patrick Gatellier, παρουσίασε το project AI4EU Coordinator, το οποίο φιλοδοξεί να κινητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινότητα τεχνητής νοημοσύνης.

PATERAKIS PHOTO

Από αριστερά, οι Μανόλης Κουμπαράκης, Patrick Gatellier και Γιάννης Ριζόπουλος στη συζήτηση «Ένα μεγάλο βήμα για το ΑΙ στην Ευρώπη».

Στο project, το οποίο ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2019, συμμετέχουν 79 μέλη -στην πλειονότητά τους εκπαιδευτικά ιδρύματα- από 21 χώρες. Το ποσοστό συμμετοχής από την Ελλάδα ανέρχεται σε 6%. Όπως εξήγησε ο κ. Gatellier, στόχος του project είναι να δημιουργήσει μία μεγάλη πλατφόρμα, η οποία θα ενισχύσει την επικοινωνία και θα δημιουργήσει περισσότερη αξία, περισσότερες θέσεις εργασίας, καθώς και περισσότερα αποτελέσματα στην έρευνα. Οι δράσεις του project AI4EU, διευκρίνισε ο κ. Gatellier, επικεντρώνονται σε πιλοτικά πειράματα -για παράδειγμα πάνω στη ρομποτική και την επιστήμη-, αν και όπως σημείωσε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ανέρχεται σε μόλις 20 εκατ. ευρώ. 

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, καθηγητής Μανόλης Κουμπαράκης (Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), μίλησε για την ερευνητική συμμετοχή της Ελλάδας στο έργο. Περιγράφοντας τη δράση του, είπε ότι θα εργαστεί πάνω στο search engine που θα φτιαχτεί για την πλατφόρμα AI on demand platform, τονίζοντας πως «αυτό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι να κάνουμε την πλατφόρμα να μπορεί να απαντάει ερωτήσεις και όχι απλά να δίνει links». Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό έργο ExtremeEarth, του οποίου είναι συντονιστής, σημείωσε ότι αναπτύσσονται αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης πάνω από δορυφορικά δεδομένα, προκειμένου να εξαχθεί πληροφορία, όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης. Ο κ. Κουμπαράκης δήλωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ισχυρό δυναμικό που δραστηριοποιείται πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ σημείωσε ότι η Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης αναζητεί και άλλα μέλη. Παράλληλα, προέκρινε την τεχνητή νοημοσύνη ως λύση για τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματική δημόσια υγεία.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο κι όλα είναι data

Ακολούθως, το πάνελ της πρώτης ενότητας με τίτλο «Τίποτα δεν είναι δεδομένο κι όλα είναι data», το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ριζόπουλος, εστίασε στη διαχείριση των δεδομένων (data) και την αξιοποίησή τους.

PATERAKIS PHOTO

Ενότητα 1 (από αριστερά): Γιάννης Ριζόπουλος, Βασίλης Ντάνιας, δρ. Ιωάννης Μερτζάνης, Juarez Junior και καθ. Τάκης Βαρελάς

Ο καθ. Τάκης Βαρελάς, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Danaos, αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα έχουμε πραγματικά πολύ καλό δυναμικό. «Θα πρέπει να εστιάσουμε στις εξαγωγές προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας» πρόσθεσε και στάθηκε στην ανάγκη «να δώσουμε βαρύτητα στο να μην είμαστε μόνο χρήστες, αλλά και δημιουργοί». Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στη ναυτιλία, ενώ επεσήμανε ότι είναι πολύ υψηλό το επίπεδο των Ελλήνων σπουδαστών. 

Από την πλευρά του ο Juarez Junior, Principal Developer Advocate της Oracle, αναφέρθηκε στην ταχύτητα της αναζήτησης, για παράδειγμα μέσω της Google. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, τονίζοντας πως αν η τεχνολογία του σήμερα είναι μονοπάτι, με το 5G ανοίγεται μπροστά μας ένας αυτοκινητόδρομος. 

Ο γενικός διευθυντής Ελλάδας της Beat Βασίλης Ντάνιας σχολίασε πως η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει, ενώ -συγκρίνοντας τα κεφάλαια που επενδύονται σε σύγκριση με άλλες χώρες- εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτόν τον τομέα. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, παρατήρησε πως εκείνοι που δεν χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, θα δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό. Αναφέρθηκε επίσης στη συλλογή δεδομένων από την Beat, σημειώνοντας πως χρησιμοποιούνται για να εντοπιστεί πού υπάρχει καλή κάλυψη. Είπε επίσης ότι γίνονται προσαρμογές στη διαχείριση των δεδομένων στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, δεδομένου ότι εκεί η χρήση των ταξί είναι περισσότερο ανάγκη και λιγότερο επιλογή. 

Καλώς ορίσατε στο Internet of Everything

Το πάνελ της δεύτερης ενότητας, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Γιάννη Λεοντάρη, εστίασε στο Internet of Things (IoT) και τις δυνατότητες που αυτό δίνει σε διάφορους τομείς, με φόντο τη συλλογή δεδομένων.  

PATERAKIS PHOTO

Ενότητα 2 (από αριστερά): Αναστάσιος Οικονομίδης, Ιωάννης Κάπρας, Ευάγγελος Σ. Αγγελόπουλος και Γιάννης Λεοντάρης

Ο ιδρυτής της Fuelics Ευάγγελος Σ. Αγγελόπουλος (βιομηχανικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) επεσήμανε ότι το ΙοΤ ενοποιεί όλες τις επιστήμες. «Είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο συνεργάζονται πολλές εταιρείες διαφορετικών οντοτήτων» συμπλήρωσε και εξήγησε πως για να φτιάξει η εταιρεία του έναν αισθητήρα πετρελαίου χρειάζεται συγκεκριμένη μεμβράνη από συγκεκριμένο εργαστήριο με συγκεκριμένες ιδιότητες. Μίλησε επίσης για την τεχνολογία Narrowband IoT, ενώ εξήγησε ότι μέσα από τις τεχνολογίες ΙοΤ, δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνεί ο αισθητήρας με τον σταθμό βάσης, ακόμη κι αν είναι σε μεγάλο βάθος κάτω από την επιφάνεια της γης. 

Από την πλευρά του ο CTO της Istmos ASN Αναστάσιος Οικονομίδης εξήγησε ότι η εταιρεία του παρακολουθεί τις συνθήκες που επικρατούν κατά τη φύλαξη και μεταφορά φιαλών κρασιού, μέσα από τη δημιουργία ψηφιακής ταυτότητας ανά φιάλη. 

«Όταν φτάσει στο ράφι ή σε κάποιο εστιατόριο, θα μπορούμε να δούμε αν οι συνθήκες φύλαξης και μεταφοράς ήταν όπως έπρεπε» διευκρίνισε, συμπληρώνοντας πως στόχος είναι ο τελικός καταναλωτής να έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτόν τον έλεγχο.

Μέσα από την τεχνολογία που αναπτύσσεται, είπε, πιστοποιείται η αυθεντικότητα του κρασιού, παρατηρώντας ότι οι οινοποιοί θέλουν τη νέα τεχνολογία. 

Quo vadis? Ποιο μέλλον «μας» ετοιμάζουμε;

Το πάνελ της τρίτης ενότητας με τίτλο «Quo vadis? Ποιο μέλλον “μας” ετοιμάζουμε;», το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ριζόπουλος, εστίασε σε ζητήματα ηθικής και νομικά θέματα με φόντο την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και στη σχέση ανθρώπου - μηχανής. Ο κ. Ριζόπουλος έφερε ως παράδειγμα τους υποβοηθητικούς εξωσκελετούς που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στην Boeing, με την εταιρεία να ενισχύει την παραγωγικότητά της.

PATERAKIS PHOTO

Ενότητα 3 (από αριστερά): Δημήτρης Χαρίτος, Χαράλαμπος Τσέκερης, Σπύρος Τάσσης, Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Σωτήρης Καραγιάννης, και Γιάννης Ριζόπουλος

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Ευάγγελος Καρκαλέτσης, αναφέρθηκε στη χρήση ρομποτικών προσωπικών βοηθών που υποστηρίζουν τη διαβίωση, αλλά και τη συνεργασία ανθρώπων με ρομπότ στην εργασία, για παράδειγμα μέσω ρομποτικών βραχιόνων. Είπε επίσης ότι στο θέμα της υγείας δίνεται έμφαση στην εξατομικευμένη ιατρική, με ανάλυση δεδομένων. 

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι στο ινστιτούτο εργάζονται περίπου 80 άτομα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη. Αναφερόμενος σε ζητήματα ηθικής, παρατήρησε ότι υπάρχουν παραδείγματα ορθής χρήσης. Πάντως, όπως διαμήνυσε, πρέπει να οριστεί το πλαίσιο και οι κανόνες.

Ο επικεφαλής Τεχνολογικής Καινοτομίας της Space Hellas Σωτήρης Καραγιάννης είπε πως οι νέες τεχνολογίες θα πετύχουν πραγματικά όταν θα γίνουν εντελώς αόρατες, εκτιμώντας πάντως ότι αυτό δεν θα συμβεί σύντομα, παρά την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη. Παρατήρησε ότι η ΑΙ αποκτά μια εμπορική λογική, ενώ έκανε λόγο για μεγαλύτερα κέρδη και μικρότερα κόστη για τις επιχειρήσεις. Όπως είπε, είμαστε στην περίοδο περιορισμένης τεχνητής νοημοσύνης.

Ο δικηγόρος με πρακτική ενασχόληση σε ζητήματα του Δικαίου της Πληροφορικής Σπύρος Τάσσης, πρόεδρος της Ένωσης για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και της Ιδιωτικότητας, δήλωσε πως το μεγάλο πρόβλημα των νομικών σε ό,τι αφορά την τεχνολογία είναι πως τρέχουν πάντα πίσω από αυτήν. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση πως στη γενική εφαρμογή του ΑΙ θα είναι δύσκολη η σύνδεση του ποιος φέρει την ευθύνη σε περίπτωση λαθών. 

Ο ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) Χαράλαμπος Τσέκερης προειδοποίησε πως σε ό,τι αφορά το πλαίσιο που διαμορφώνεται από τις νέες τεχνολογίες κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Όπως εξήγησε, πλέον το διαδίκτυο φεύγει από τα κέντρα δεδομένων και τα μηχανήματα και ενσωματώνεται σε αντικείμενα του φυσικού κόσμου. Έκανε επίσης λόγο για συνεργατική νοημοσύνη και ψηφιακή σωφροσύνη, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να γραφτεί εκ νέου το κοινωνικό συμβόλαιο, «αγκαλιάζοντας» τις νέες τεχνολογίες και εξασφαλίζοντας λιγότερες ανισότητες. Ανέφερε ότι τίθεται ένα θέμα λογοδοσίας των αλγορίθμων, εκτιμώντας πως ενδεχομένως κάθε χώρα να πρέπει να αναπτύξει σχετική ανεξάρτητη αρχή.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρης Χαρίτος σημείωσε ότι καμία τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη. Διερωτήθηκε για ποιον θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα με την τεχνητή νοημοσύνη και για ποιον χειρότερα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη ερευνητικής και δημιουργικής δουλειάς σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της εμπειρίας που παρέχουν τα συστήματα νέων τεχνολογιών.   

Ασφάλεια - διαλογή των δεδομένων

Ο δρ. Ιωάννης Μερτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas, μιλώντας το πάνελ της πρώτης ενότητας με τίτλο «Τίποτα δεν είναι δεδομένο κι όλα είναι data», διαπίστωσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια στον τρόπο που γίνεται η επιλογή τόσο των δεδομένων. 

PATERAKIS PHOTO

Ο δρ. Ιωάννης Μερτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Space Hellas, πέρα από την ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών που βασίζονται στην καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής, διενεργεί και ερευνητικά προγράμματα ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί αλγόριθμους σε συγκεκριμένα κομμάτια της καθημερινότητας. Στάθηκε επίσης στη σημασία σωστής διαλογής των δεδομένων, καθώς ο όγκος τους πολλές φορές κρίνεται μεγάλος και δύσκολα διαχειρίσιμος. Σε ό,τι αφορά την πρόκληση για το μέλλον, είπε πως η δυσκολία έγκειται στη μοντελοποίηση. Στον αντίποδα, ερωτηθείς ποια είναι η ευκαιρία που παρουσιάζεται για την Ελλάδα σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, εκτίμησε πως «όταν είσαι πίσω μπορείς να πας γρήγορα μπροστά». Ο κ. Μερτζάνης υπερθεμάτισε επίσης ως προς την ανάγκη εκπαίδευσης και μετασχηματισμού του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η Space Hellas παρακολουθεί στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις. Aναφέρθηκε στο άνοιγμα της Space Hellas στο εξωτερικό -σε Κύπρο, Μάλτα, Σερβία, Ιορδανία- τονίζοντας πως η εταιρεία θέλει να αποτελέσει σημαντικό μέρος στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτόνομα οχήματα

PATERAKIS PHOTO

Ο διευθύνων σύμβουλος της Βοsch Eλλάδας Ιωάννης Κάπρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Βοsch Eλλάδας Ιωάννης Κάπρας, μιλώντας στο πάνελ της δεύτερης ενότητας, αναφέρθηκε στην τεχνολογία των αυτοκινήτων, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί, φτάνοντας σε ένα επίπεδο που χορηγεί αρκετές πληροφορίες στον οδηγό. Όπως εξήγησε, το μέλλον του αυτοκινήτου με τους αισθητήρες είναι η αυτόνομη αυτοκίνηση, χωρίς να χρειάζεται η επέμβαση του οδηγού, ωστόσο υπογράμμισε ότι χωρίς τεχνητή νοημοσύνη, δεν νοείται αυτόνομο αυτοκίνητο. Βάσει στοιχείων που επικαλέστηκε, εκτιμάται ότι από το 2015 έως το 2030 ο αριθμός της κυκλοφορίας οχημάτων θα αυξηθεί συνολικά κατά 50%, ενώ το 2025 υπολογίζεται πως θα υπάρχουν 2,5 εκατ. λεωφορεία χωρίς οδηγό. Ο κ. Κάπρας περιέγραψε ως στόχο τη μείωση των ατυχημάτων, αλλά και τη συρρίκνωση των εκπομπών ρύπων. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα