Δύο προσφορές για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 13:49
UPD:17:24
Eurokinissi/EUROKINISSI

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Η Μυτιληναίος και η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της τσεχικής Indoverse κατέθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες δεσμευτικές προσφορές σήμερα για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η προσφορά της Μυτιληναίος αφορά μόνο τη μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας, ενώ της κοινοπραξίας το σύνολο του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου, δηλαδή και τις δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη.

Ωστόσο, η προσφορά των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Indoverse περιλαμβάνει αιρέσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν στη συμφωνία αγοραπωλησίας μετόχων (SPA) που συντάχθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Ουσιαστικά πρόκειται για τις προϋποθέσεις συμμετοχής που είχε θέσει η κοινοπραξία κατά την εξέλιξη του διαγωνισμού και οι οποίες δεν ενσωματώθηκαν τελικά στο SPA, όπως η θέσπιση μηχανισμού αντιστάθμισης ρίσκου.

Τα τιμήματα θα γίνουν γνωστά το απόγευμα, όταν και θα ανοίξουν οι προσφορές.

Την ίδια ώρα, ο Όμιλος SEV.EN ENERGY και ο στρατηγικός του εταίρος Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εξέδωσαν ανακοίνωση και τονίζουν πως η κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει δεσμευτική προσφορά στη βάση «εναλλακτικής εκδοχής της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ)», η οποία -όπως αναφέρουν- «περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του πωλητή και του αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Όπως υποστηρίζει η κοινοπραξία: «Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα