Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες εξαιτίας της καθυστέρησης από την πλευρά της κυβέρνησης στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της εξαμηνιαίας δόσης των περίπου 640 εκατ. των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.
Ερωτηθείς σχετικά ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε χθες ότι υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα σε σχέση με την ταχύτητα υλοποίησης των δεσμεύσεων. Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει, παρότι ρωτήθηκε, εάν οι θεσμοί έχουν πρόβλημα και με το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που έστω και ανεπίσημα δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δεσμεύσεων.
«Ραντεβού» τον Μάρτιο
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το ελληνικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, αλλά τη μεθεπόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Εκεί θα κριθεί και η εκταμίευση της εξαμηνιαίας δόσης, των κερδών του ευρωσυστήματος, η οποία υπολογίζεται σε 640 εκατ. ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα εκταμιευθεί στη χώρα μας θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, γιατί άλλα 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τις παρεμβάσεις σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού που έγιναν στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να πάρει η χώρα το 1 δισ. ευρώ, είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο νόμος Κατσέλη και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Πριν από το Εurogroup της 11 Μαρτίου οι θεσμοί θα ετοιμάσουν έκθεση την οποία θα υποβάλουν στην Κομισιόν. Η τελευταία με τη σειρά της θα την εγκρίνει στις 27 Φεβρουαρίου και θα την υποβάλει στο EWG που συνεδριάζει την ίδια μέρα για να ετοιμάσει την τελική εισήγηση προς το Εurogroup.
Εμβάθυνση Ευρωζώνης
Το βασικό θέμα στο Εurogroup της Δευτέρας θα είναι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα που προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται ότι επί της αρχής οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου υπέρ ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ο οποίος θα αποτελεί ειδική γραμμή ενσωματωμένη στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, παραμένουν ανοικτά πολλά ζητήματα, όπως η προικοδότηση του προϋπολογισμού, δηλαδή το ύψος του ποσού, η προέλευση των χρημάτων και το τι είδους προγράμματα θα χρηματοδοτούνται.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης προέβλεψε ότι τη Δευτέρα θα γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα, ενώ ο προγραμματισμός είναι να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Σοβαρή προσπάθεια γίνεται και σε σχέση με την προώθηση ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων, που θεωρείται και ως ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της τραπεζικής ένωσης.
Σε συνέχεια σχετικής εντολής των Ευρωπαίων ηγετών έχει ήδη σχηματιστεί ειδική ομάδα υψηλού επιπέδου, οι εργασίες της οποίας θα συντονίζονται από τον πρόεδρο του ΕWG Χανς Φάιλμπριφ, ενώ συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα από τα κράτη-μέλη και εμπειρογνώμονες. Η εν λόγω ομάδα θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη στους Ευρωπαίους ηγέτες τον Ιούνιο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σύσταση του ταμείου προέρχεται από τις χώρες του Βορρά, οι οποίες έχουν συνδέσει το μέτρο με την προηγούμενη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες του Νότου.