Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2006 07:01

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ από τα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών οι ασιατικές μετοχές, μετά την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία αύξησε τις ανησυχίες ότι το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να αυξάνεται στη μεγαλύτερη αγορά των ασιατικών προϊόντων. Οι μετοχές της Sony Corp. και της Samsung Electronics Co., σημείωναν απώλειες.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index σημείωνε απώλειες 0,5%, φθάνοντας στις 135,06 μονάδες στις 11:27 π.μ. στο Τόκυο. Την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1990.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 0,5%, φθάνοντας στις 17.469,42 μονάδες, ενώ ο Topix σημείωσε απώλειες από τα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε 0,3%. Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και τη Μαλαισία.

Στις ΗΠΑ οι μετοχές γνώρισαν τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα στο έτος, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η αύξηση της απασχόλησης θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και θα δώσει στη Fed μία καλή δικαιολογία να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια 15 φορές από τον Ιούνιο του 2004 και οι αναλυτές περιμένουν να προχωρήσει και σε νέα αύξηση κατά την σύσκεψη των μελών της στις 10 Μαΐου.

Η απασχόληση αυξήθηκε στις ΗΠΑ κατά 211.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας της χώρας, περισσότερες από τις 190.000 θέσεις εργασίας που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Στο μεταξύ ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 4,7% τον περασμένο μήνα από 4,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα