Στο κόκκινο Eυρώπη και Wall Street

Φωτεινό σημείο ο Nikkei
Σάββατο, 08 Απριλίου 2006 00:01

ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ πρόσημο τερμάτισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές μετοχές λόγω των ανησυχιών για νέες αυξήσεις των επιτοκίων, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ στο κόκκινο κινήθηκε και η Wall Street. Φωτεινό σημείο στο χθεσινό ζοφερό κλίμα ήταν ο Nikkei ο οποίος κατέρριψε υψηλό ρεκόρ εξαετίας.

Η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων συνεχίσθηκε με ικανοποιητικό ρυθμό στην Ευρώπη, με την ισπανική Ferrovial να υποχωρεί μετά την απόρριψη της προσφοράς της από τη βρετανική BAA. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της BNP Paribas, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας βάσει χρηματιστηριακής αξίας.

Από τον κλάδο των εταιρειών κοινής ωφέλειας, πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της RWE. Ρευστοποιήσεις επικράτησαν και στον κλάδο των μετοχών εκμετάλλευσης ορυχείων, με την Xstrata να υποχωρεί σημαντικά.

Οι ενεργειακές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των BP και Total περιόρισαν τις αρχικές του απώλειες, καθώς η UBS, συνέστησε την αγορά των εν λόγω μετοχών, αφού εκτιμά ότι οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές θα διατηρήσουν την κερδοφορία των εν λόγω εταιρειών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 0,4% στις 1.375,73 μονάδες. Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν στις 12 από τις 17 δυτικοευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.026,10, μονάδες, μειωμένος κατά 0,32%, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 5.174,9 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 0,91% και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 5,952.92 μονάδες, κλείνοντας κάτω από τις 6.000, μειωμένος κατά 1,30%.

Αυτή την ώρα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, πτωτικά κινήθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα θετικά νέα από το μέτωπο της ανεργίας εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού. Ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 κέρδισε την εβδομάδα 0,2%, την πρώτη μετά από τρεις, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,2% και ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,1%.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 17.500 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 2000.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα