IHS Markit: Ανάπτυξη με «οδηγό» τις εξαγωγές για την ελληνική μεταποίηση

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 11:08
UPD:11:08
REUTERS/STOYAN NENOV

Σε τροχιά ανάπτυξης  παρέμεινε η ελληνική μεταποίηση τον Ιανουάριο, χάρη στις ισχυρές παραγγελίες από το εξωτερικό, που οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο, που καλύπτει περίπου το 10% της ελληνικής οικονομίας. 

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης, υποχώρησε οραιακά στις 53,7 μονάδες από 53,8 τον Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο σε απόσταση ασφαλείας από το όριο του 50, που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρά τις εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 12 μηνών. «Σε αντίθεση με αναφορές σχετικά με τις εντάσεις που παρατηρούνται στο παγκόσμιο εμπόριο, οι οποίες βαίνουν καταστροφικές για τις παραγγελίες εξαγωγών, οι Έλληνες κατασκευαστές απολαμβάνουν έντονη αύξηση της ζήτησης από πελάτες του εξωτερικού» σχολίασε η Σίαν Τζόουνς, οικονομολόγος της IHS Markit.

Η ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα η αύξηση των επιπέδων απασχόλησης να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη όλων των εποχών. 

Όσον αφορά στις τιμές, ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών εξασθένισε στον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2016, με τις εταιρίες να αναφέρουν υψηλότερο κόστος πρώτων υλών, κυρίως των υλικών συσκευασίας και των αγροτικών προϊόντων. Η πτώση των τιμών παραγωγού πάντως συνδέεται πάντως και με τις προσπάθειες προσέλκυσης νέων πελατών. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα