Ευρωζώνη: Σοβαρό κίνδυνο ύφεσης του μεταποιητικού κλάδου βλέπει η IHS Markit

Βουτιά στις παραγγελίες της μεταποίησης- στάσιμος ο κλάδος
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 11:22
UPD:11:46
EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Νέα επιβράδυνση παρουσίασε ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Οι νέες παραγγελίες κατέγραψαν μάλιστα τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και έξι χρόνια, γεγονός που αποκαλύπτει ότι ο κλάδος λειτουργεί ως «βαρίδι» για την οικονομία της νομισματικής ένωσης. Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit, ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 50,5 μονάδες από 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο. Κινείται έτσι πλέον οριακά πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την επέκταση από τη συρρίκνωση και μπορούμε ουσιαστικά να μιλάμε για στασιμότητα. Πρόκειται δε για τη χειρότερη επίδοση από το Νοέμβριο του 2014. Ο επιμέρους δείκτης της παραγωγής διολίσθησε από τις 51 στις 50,5 μονάδες, που συνιστά ναδίρ 5,5 ετών.    

H εταιρεία κάνει λόγο για σοβαρό κίνδυνο διολίσθησης του κλάδου στην ύφεση. Τα νέα απογοητευτικά στοιχεία έρχονται έναν μήνα μετά τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και λίγο καιρό αφότου η ΕΚΤ έστειλε το μήνυμα πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα αργήσουν πολύ, αποφεύγοντας ωστόσο να λάβει την όποια άλλη απόφαση για τη στήριξη της οικονομίας. 

Εκτιμάται ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επανεργοποίηση των στοχευμένων δημοπρασιών φθηνού χρήματος (TLTROs)- ένα εργαλείο που είχε χρησιμοποιήσει και κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, πριν ακόμη καταφύγει στην ποσοτική χαλάρωση, με την οποία έριξε 2,6 τρισ. ευρώ στο σύστημα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα