Την προσφορά για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εξετάζουν οι τράπεζες

Τι περιλαμβάνει η μη δεσμευτική πρόταση της κοινοπραξίας Inter-M Traders και Sogem Holdings
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 13:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Το «πράσινο φως» από τις τράπεζες αναμένει η KPMG, προκειμένου να ξεκινήσει συζητήσεις με την κοινοπραξία των εταιρειών Inter - M Traders και Sogem Holdings, οι οποίες έχουν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση των μετοχών και την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. 

Το δεύτερο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας φέρεται να έχει συνολικές οφειλές 250 εκατ. ευρώ, κάτι που όμως στο παρελθόν έχει αμφισβητήσει η σημερινή ιδιοκτησία (θεωρώντας ότι πρόκειται για τόκους υπερημεριών, ενώ και τα ίδια τα ναυπηγεία έχουν απαιτήσεις από τρίτους), και η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την πιστώτρια τράπεζα αποφάσισαν να προχωρήσουν στην διαδικασία του άρθρου 106 προκειμένου να βρεθεί νέος επενδυτής για τη μονάδα. 

Η KPMG που ανέλαβε να «τρέξει» τη διαδικασία δέχτηκε μια μη δεσμευτική προσφορά και όπως ανέφερε χθες στους εκπροσώπους των εργαζομένων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, οι εξελίξεις θα προχωρήσουν αφού πρώτα η τράπεζα εγκρίνει την κεφαλαιακή επάρκεια των ενδιαφερομένων.     

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», ο κ. Πιτσιόρλας απάντησε στις ερωτήσεις των συνδικαλιστών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για γερμανικά και αμερικανικά συμφέροντα και ότι μέχρι στιγμής εκπροσωπούνται από δικηγορικό γραφείο της Αθήνας. 

Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι στη μη δεσμευτική προσφορά οι ενδιαφερόμενοι προσφέρουν 90 εκατ. ευρώ σε δόσεις που θα καθοριστούν, και 25 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις στο ναυπηγείο. 

Όσον αφορά τα χρέη του ναυπηγείου, ο κ. Πιτσιόρλας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι είναι θέληση του πρωθυπουργού να επαναλειτουργήσουν και πρόσθεσε ότι ειδικά για τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού θα περάσει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή όταν κλείσει η συμφωνία για τον νέο επενδυτή. 

Σε ό,τι αφορά όμως τις απαιτήσεις των υποψήφιων επενδυτών για εξασφαλίσεις για νέες ναυπηγήσεις τορπιλακάτων και επισκευές πολεμικών πλοίων, αφού επισημάνθηκε ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί κρατική επιδότηση, ο υπουργός τόνισε ότι όλα θα εξεταστούν στην πορεία και με την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. 

Η πρόταση 

Σειρά 13 όρων, προκειμένου να ενδιαφερθεί για το ναυπηγείο της Ελευσίνας, θέτει ο υποψήφιος αγοραστής, στη μη δεσμευτική πρόταση που κατέθεσε στην KPMG, η οποία έχει αναλάβει για λογαριασμό της πιστώτριας τράπεζας να προχωρήσει σε εξεύρεση πιθανού επενδυτή, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες εξυγίανσης του δεύτερου μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, στο πλαίσιο του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα. 

Την πρόταση καταθέτουν από κοινού η Inter - M Traders, που εδρεύει στην Κύπρο ενώ έχει γραφεία και στη Νέα Υόρκη και η οποία θα έχει ποσοστό 70% στο σχήμα διάσωσης των ναυπηγείων, και η Sogem Holdings με ποσοστό 30%.

Οι δύο εταιρείες προτείνουν να καταβάλουν 90 εκατ. ευρώ, όση είναι και η επιχειρησιακή αξία της εταιρείας όπως έχουν εκτιμήσει, σε δόσεις, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα καταβολής, το οποίο θα αναπτυχθεί κατά την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς και με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης και την τελική δεσμευτική προσφορά.

Σημειώνεται ότι οι οφειλές των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην πιστώτρια τράπεζα, το ελληνικό Δημόσιο, τους εργαζομένους και άλλους συνεργαζόμενους έχει υπολογιστεί ότι ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. 

Στην πρότασή τους μεταξύ άλλων ζητούν η επιχείρηση να είναι πλήρως καθαρή από βάρη και υποθήκες, εξασφαλίσεις για σειρά ναυπηγήσεων και επισκευών πολεμικών πλοίων, και πρόγραμμα εθελουσίας με βάση τις ανάγκες του αγοραστή.  

Ο αγοραστής σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία, μετά την υπογραφή μεταβιβαστικής πράξης και σε διάστημα δύο ετών, θα επενδύσει ποσό τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταστήσει απόλυτα λειτουργικές όλες τις εγκαταστάσεις και να εξοπλίσει το ναυπηγείο με σύγχρονη δεξαμενή, που μαζί με τις υπάρχουσες θα επιτρέψει να υποδέχεται πλοία όλων των κατηγοριών.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα