Σε ύφεση η ιταλική οικονομία

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 13:03
UPD:13:06
REUTERS/Alessandro Bianchi

Η Ιταλία είδε το ΑΕΠ της τους τελευταίους μήνες του 2018 να συρρικνώνεται για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ είναι επισήμως σε ύφεση, σε μία εξέλιξη η οποία χαρακτηρίζεται από αναλυτές «χαστούκι» για την συγκυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων- Λέγκα. Η αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες και τα αμφιλεγόμενα σχέδια έπληξαν το οικονομικό κλίμα.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική στατιστική υπηρεσία, ISTAT, το ΑΕΠ της Ιταλίας υποχώρησε σε τριμηνιαία βάση 0,2% το διάστημα Οκτωβρίου, ύστερα από πτώση 0,1% το τρίτο τρίμηνο. Τα δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης σηματοδοτούν την είσοδο της οικονομίας σε τεχνική ύφεση. Σε ετήσια βάση το ιταλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις 0,1%. 

Σε πρόσφατη έρευνα του Reuters αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,1% σε τριμηνιαία και ανάπτυξη 0,3% σε ετήσια βάση, ενώ η ιταλική κυβέρνηση σχολίαζε προ ημερών ότι τα δεδομένα για το τέταρτο τρίμηνο θα είναι αρνητικά, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση για δυναμική ανάκαμψη φέτος. Αρκετοί οικονομολόγοι αμφισβητούν ως υπερβολικά αισιόδοξες τις εκτιμήσεις της για την τρέχουσα χρονιά, παρά το γεγονός ότι η επίλυση της διαμάχης με τις  Βρυξέλλες αποσύρει ένα σημαντικό «βαρίδι». 

Συνολικά το 2018 η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς μόλις 1%, ύστερα από ανάπτυξη 1,6% το 2017. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα